fbpx

Wat zijn de eerste dingen die je je hond moet leren?

Jaaaa leuk je hebt een nieuwe hond! En nu? Wat is het eerste dat je je hond moet leren? Om deze vraag te beantwoorden ga ik ervanuit dat je een hond hebt die nog helemaal groen is en nog net niks in zijn leven heeft geleerd. Een puppy zeg maar, maar er zijn ook volwassen honden die nog maar bar weinig hebben meegekregen van het leven van een huishond.

Je leert je hond niet alleen maar commando’s zoals liggen, zitten en bij je komen. Maar wat veel mensen niet doorhebben is dat je je hond heel veel skills moet leren en ze in dingen moet begeleiden die belangrijk zijn om een fijn leven in onze maatschappij te hebben.

Algemene levenskills

Het allereerste waar we ons dan ook op gaan focussen zijn algemene levenskills. Dus met andere woorden. Wat moet jouw hond kunnen en weten om goed te functioneren in de maatschappij. Dit begint al op het moment dat je je hond ophaalt.

Zindelijk

Zindelijkheid behoort echt tot een van de eerste dingen waar je mee aan de slag gaat als je een hond in huis haalt. Je hebt natuurlijk geen zin in plas en poep door je hele huis. Een van de eerste dingen die je je hond gaat leren is dan ook waar hij wel mag plassen en poepen.

En ik heb goed nieuws! Honden zijn van nature zindelijk! Of dat willen ze in iedergeval zijn. Een hond wil zijn eigen hol namelijk niet bevuilen.

Maar een jonge pup heeft nog geen grote blaas en sterke spieren die allen netjes in zijn lichaam houd voor een aantal uur.

Het kan tot wel zes maanden duren voordat je pup helemaal zindelijk is. Als je denkt dat het eindelijk goed gaat en hij zich elke keer meld, kan het zomaar weer eens fout gaan. Laat je niet ontmoedigen en ga gewoon door.

Je zal dus met grote regelmaat met je hond naar buiten moeten. Maar ook honden die altijd buiten of in een kennel hebben geleefd moeten er vaak uit om ze duidelijk te maken waar ze moeten poepen en plassen.

Zo pak je het aan

Houd je pup als een havik in de gaten. Als hij wat gaat draaien en zoeken zorg je ervoor dat je zo snel mogelijk buiten met hem staat op een grasveldje. Zorg ervoor dat je klaar bent om te gaan, want als je pup moet dan moet hij. Dus ren desnoods met je blote voeten naar buiten. Vergeet maar dat je pup gaat wachten tot je netjes je schoenen hebt aangedaan en je veters hebt gestrikt.

Maar natuurlijk wil je dit soort momenten voor zijn. Daarom ga je de eerste tijd in ieder geval elke twee uur met je pup naar buiten. Dit zijn geen wandel rondjes, die doe je gewoon vier keer per dag, waarvan één iets langer kan zijn. Dit zijn mogelijkheden voor je hond om zich te ontlasten.

Maar het stopt niet met die elke twee uur naar buiten en elke keer als je pup onrustig gaat zoeken. Nope, je gaat ook binnen een half uur na het eten, drinken, spelen en slapen uit. Nou na het slapen kun je trouwens het beste direct naar buiten gaan.

Ow en we hebben ook nog de nacht. Ga er maar gewoon vanuit dat je in ieder geval één keer in de nacht er uit moet met je pup. Misschien wel twee keer in de nacht of gewoon weer heel vroeg in de ochtend. Want door de nacht heen slapen en alles binnen houden gaat je pup waarschijnlijk niet lukken. Dit kan wel een paar weken duren.

Ja het is veel werk om een pup zindelijk te maken. Maar je pup zal echt waar zijn best doen om te poepen en plassen op de goede plek. Vergeet dan ook niet heel positief te zijn naar je pup als hij op de goede plek heeft gepoept en geplast.

Zoek een plek voor je pup om te poepen en plassen waar er weinig afleiding is. Is de plek te druk en is er veel interessants voor de pup, dan vergeet hij wellicht te plassen. Het gevolg is dat hij het direct in huis doet als je weer binnen staat.

Niet straffen

Het kan altijd een keertje fout gaan, maar word nooit boos op je pup en straf hem ook nooit. Er bestaat dan namelijk een grote kans dat het door de stress nog vaker fout gaat.

Als het fout gaat, ruim het dan op buiten het zicht van je pup. Confronteer hem niet met zijn fout. Daarnaast wil je niet een pup die je gaat “helpen” met het opruimen. Wat resulteert in spelen in de plas.

Bijtrem

Als je vaker pups hebt meegemaakt weet je dat ze tanden hebben als naalden die ze graag overal in zetten. Daarom behoort de bijtrem ook tot een van de eerste dingen die je je hond gaat leren als je hem in huis haalt.

Je kleine piranha in schattig puppy kostuum moet je gaan leren hoe hard hij mag bijten en waarop.

Ik heb goed nieuws voor je. Een pup begint met 3 maanden al met wisselen. Dus die vlijmscherpe rot tandjes zullen ze niet lang hebben. Daarvoor komen hele andere volwassen tanden terug, met wat meer kracht erachter. Dus hoe dan ook moet je en bijtrem aanleren.

Waarom zijn die tandjes zo scherp?

Maar eerst zal ik je nog even uitleggen waarom die tandjes zo scherp zijn.

Uiteraard kunnen ze hier hun eten mee verwerken, maar dat is niet de enige reden. De tanden zijn ook zo scherp, zodat het voor de moederhond steeds minder fijn word als haar pups drinken. Ze zal steeds vaker bij de pups weglopen tijdens het drinken of drinken niet toelaten, waardoor ze op een natuurlijke manier worden afgespeent.

Daarnaast leren ze met die scherpe tandjes ook hoe ze te gebruiken. In het nest word er al een bijtrem aangeleerd. Want als jij te hard bijt tijdens het spelen geeft je broertje of zusje een gil en loopt bij het spel weg. Dus ben jij te ruw, dan stopt het spel en dat is natuurlijk niet leuk. Zo moet een pup wel leren zacht te zijn met de bek. En die manier kunnen we mooi overnemen om onze pup te leren hoe hard hij zijn tanden bij ons mag gebruiken.

We gaan een bijtrem aanleren, we gaan bijten niet afleren

Dit zal waarschijnlijk wat raar klinken, maar we gaan onze hond juist leren hoe hij zijn bek en tanden mag gebruiken. Bijten is heel natuurlijk voor een hond, dus dat afleren is niet realistisch.

Je hond kan altijd ergens een keer van schrikken en uit schrik willen happen. Om zo’n moment is het te hopen dat jij een goede bijtrem hebt aangeleerd, zodat je hond zijn best zal doen jou niet hard te bijten.

Door een bijtrem aan te leren weet je hond met wat voor kracht jou kan aanraken met zijn tanden. Je zorgt zo voor een soort ingebouwde veiligheid.

En zo gaan we het aanpakken

Eerst gaan we niveaus aan het bijten geven om het proces wat duidelijker te maken.

Niveau 4 geven we bijtgedrag dat voor schade zorgt. Je huis word bekrast en er kan zelfs bloed bij komen kijken.

Nivea 3 is voor flinke druk en kan pijn doen, maar je huid blijft gewoon heel.

Niveau 2 is voor harde druk.

Niveau 1 is dat je wel word aangeraakt met de tanden, maar er is geen druk. Dit doet zeker geen pijn.

Weet je nog wat ik vertelde over hoe pups elkaar in het nest corrigeren op te hard bijten? Ze piepen en lopen weg, waarmee het spel stopt.

Dit is precies wat jij ook gaat doen. De eerste dagen ga je alleen op niveau 4 beten reageren. Bijt je pup te hard dan roep je AUW en loop je weg. Vaak duurt het maar zo’n 5 dagen voordat deze harde beten er niet meer zijn of sterk verminderd.

Bij niveau 2 en 3 beten ga je in het eerste stadium een speeltje aanbieden als er zo hard wordt gebeten. Zo laat je zien dat er alleen zo hard gebeten mag worden in speelgoed, niet in jouw handen.

Na die eerste 5 dagen schroef je het criterium op. Nu ga je ook bij niveau 3 beten reageren met AUW en weglopen. En het speeltje bied je aan bied niveau 2 beten.

Na 10 dagen van niveau 3 en 4 niet toelaten ga je nu ook niveau 2 niet meer accepteren. Zeg weer AUW en loop weg. Na een aantal weken zal je pup je handen en armen alleen nog met een zachte mond aanraken en vasthouden en dat is precies het doel.

Niveau 1 is altijd goed en daarmee kun je gewoon doorspelen en het toelaten.

Het is belangrijk dat het speeltje dat je gebruikt groot genoeg is voor jou en je pup om samen vast te houden. Je moet het veilig kunnen aanbieden zonder dat je pup jou per ongeluk bijt.

Voor de volhouders

Je hebt er van die pups tussen zitten die vervolgens heel enthousiast achter je aan rennen en in je broekspijpen hangen.

Voor deze honden is het belangrijk dat je makkelijk en snel voor een barrière tussen jou en de hond kan zorgen. Dit is het makkelijkste met traphekjes. Of speel alleen met je pup in een puppyren waar jij makkelijk uit kunt stappen.

Het is belangrijk dat je pup echt geen aandacht meer krijgt. Voor sommigen helpt het om ze een time out te geven. Maar voor anderen is het ze in time out zetten alweer genoeg aandacht om door te blijven gaan.

Van spullen afblijven

Als pups ergens goed in zijn is het wel met al je spullen rondlopen en er op kauwen. Hoogst tijd om ze dus te leren aan welke spullen ze wel en niet mogen zitten. Dit behoort uiteraard ook tot een van de eerste dingen die je je hond gaat leren wanneer je hem in huis haalt.

Je spullen zijn een van de eerste dingen waar je hond mee in contact komt en je wilt uiteraard niet dat ze op jonge leeftijd al leren dat ze overal aan mogen zitten en stuk kauwen.

Het eerste dat je gaat doen is je huis puppy proof maken. Je wilt dat je hond succes in zijn leven heeft. Dit zorgt voor de minste frustratie voor jou en je pup. Dus niet je schoenen in de kamer laten waar je pup mag komen. En ook niet je kleren overal laten slingeren. Alles dat gewoon niet op de grond hoeft te staan haal je er ook weg. Doe alsof je pup een klein kind is dat alles wil pakken, want dat is het eigenlijk ook gewoon.

Als je hond eenmaal weet waar hij wel en niet aan mag zitten kun je wel weer spullen laten rondslingeren en op de grond zetten. Maar als je dat kleine pluizebolletje net hebt kan het gewoon even niet.

Wat je wel kan laten rondslingeren zijn bijt speeltjes en kauwbotten. De dingen dus waarvan je wel wilt dat je hond erop kauwt.

Zorg er ook voor dat je pup altijd in je zicht is. Dus laat hem maar in één kamer en niet direct het hele huis. Jij hebt namelijk geen idee wat hij in de gang doet als je in de keuken staat. Dit helpt trouwens ook met het zindelijk maken.

Hoe pak je het verder aan

Oke je hebt je huis zo puppy proof gemaakt als maar kan, maar je meubels staan er natuurlijk nog wel en daar wil een pup zijn tanden ook met alle plezier in zetten (lang leve tandjes wisselen).

Dus net zoals je met het zindelijk maken al doet houd je je pup goed in de gaten.

Zodra je ziet dat je pup iets wilt pakken of zijn tanden ergens in wilt zetten dat niet mag, dan ga je er snel heen en leid hem af met een speeltje.

Op deze manier zorg je ervoor dat de meubels niet zo interessant zijn, maar de speeltjes wel.

Let er goed op dat je niet alleen maar met je pup speelt en hem aandacht geeft op die momenten. Zorg ervoor dat je genoeg over de hele dag speelt. Anders loop je de kans dat je pup juist op dingen gaat kauwen om jouw aandacht te krijgen.

Kun je hem niet constant in de gaten houden? Zet hem dan tijdelijk in de bench of in een puppyren. Hier mag niks in liggen waar hij niet aan mag zitten. Leg er iets in waar hij zich veilig zelf mee kan vermaken, zoals een gevulde Kong. Gebruik geen kauwbotjes waar hij zich in kan verslikken, deze gebruik je alleen onder toezicht.

Op deze manier leert je pup dat de Kong geweldig is en kan zichzelf hier prima mee vermaken. Zo worden je meubels, schoenen en gordijnen stukken minder interessant.

Niet straffen

Ook hier geldt weer dat je je hond niet moet gaan straffen voor het bijten ergens op.

Dit kan voor meer stress zorgen, wat resulteert in meer kauwen om de stress te verlagen.

Visite correct begroeten

De meeste pups zijn gek op mensen. Het eerste wat ze dan ook zullen doen als visite binnenkomt is tegen de visite aanspringen. Hoe schattig dat ook is op jonge leeftijd, als je hond groot en volwassen is is dat niet meer leuk. Je wilt dus voorkomen dat het eerste dat je hond zichzelf zal leren bij visite is dat je daar tegenaan kan springen voor aandacht.

Het is heel natuurlijk voor een hond om te doen, want ze willen bij je gezicht komen om te begroeten. Maar als je hond straks de 20 kg is gepasseerd is dat springen niet meer leuk en zelfs gevaarlijk bij jonge kinderen en ouderen mensen.

Hoogst tijd dus om je hond te leren wat wel de bedoeling is als er visite langskomt.

Vaak word het advies gegeven om een drukke en springende hond te negeren en hem pas aandacht te geven wanneer hij is gekalmeerd. In theorie een goede tip, maar in de praktijk blijkt dit vaak een afschuwelijke tip te zijn.

Als je hond steeds succesvol aandacht heeft gekregen door op te springen, dan zal zijn gedrag eerst erger worden als het springen niet meer voor aandacht zorgt. Dit erger worden van gedrag wordt ook wel een extinctie burst genoemd. Dit kan zo erg zijn dat je hond zelf gaat happen en blaffen. Probeer dat maar eens te negeren, gaat je denk ik niet lukken. Ook even naar je hond kijken of hem aanraken kan al genoeg aandacht voor je hond zijn, waardoor hij er du smee doorgaat.

Wat te doen

Maar wat wel te doen?

Je gaat je hond ander gedrag aanbieden om uit te voeren. In de meeste gevallen is je hond aanlijnen en hem naast je laten zitten een goede optie. Het aanlijnen doe je om hem snel naar je toe te kunnen halen als hij wel van zijn plek af wil komen.

Zodra je hond netjes zit mag de visite je hond aanhalen. Komt je hond met zijn kont van de grond. Dan stopt de visite direct, zet een stap achteruit en jij laat je hond weer zitten. Waarschijnlijk moet je dit vaak herhalen. Maar zo gaat het wel duidelijk worden met welk gedrag je hond zijn doel (aandacht krijgen) kan bereiken.

Soms kan het zijn dat je visite nog niet eens een stap naar voren kan zetten naar je hond en je hond wil al naar je visite toe springen.

Het is dan ook belangrijk dat je dit echt gaat oefenen als je een volhardende hond hebt. Nodig iemand uit om dit met je te gaan oefenen, zodat je echt het gedrag kan krijgen dat jij wel wilt zien.

Het kan helpen om je voet om de lijn te zetten, zodat je hond ook echt niet kan opspringen.

Heb je nou visite die niet van honden houd en jouw hond ook niet wil gaan aanhalen? Ja dat kan gebeuren en daar moet je hond ook mee leren omgaan. Dan kun je het beste je hond leren om rustig in zijn mand te blijven zo lang de visite er is. Bouw dit langzaam op en oefen dit dus ook weer met iemand.

Omgaan met andere dieren

Je hebt vast vaak gehoord dat je je hond goed moet socialiseren. Dit betekend niet dat hij met alles en iedereen moet knuffelen die je tegenkomt. Waarschijnlijk word je dan helemaal gek van je hond later als je nergens meer langs kan lopen zonder dat je hond er heen wilt gaan.

Maar je wilt wel dat je hond weet hoe hij zich moet gedragen als hij andere mensen en dieren ziet.

Ga dus naar een plek met andere dieren in de buurt en laat hem eerst een van een afstand de dieren zien. Als er geen angst is kan je altijd dichterbij komen natuurlijk.

Je doel wordt dat de dieren worden geaccepteerd en er geen angst is.

Maar je wilt ook dat je hond desondanks de interessante en afleidende dieren zich ook nog op jou kan focussen. Je hond moet dus andere dieren kunnen negeren en met jou bezig zijn. Dit moet hij overigens niet alleen met dieren kunnen maar ook met mensen.

Dus train je hond niet alleen in je huis en tuin, maar zoek later ook plekken met meer afleiding en andere mensen en dieren op.

Vind je hond een dier nou eng. Vergroot dan eerst de afstand tussen je hond en dat dier. Zoek de afstand op waarop jouw hond nog relaxed is. Beloon hem als hij relaxed op het dier reageert. Ga op die manier steeds een beetje dichterbij komen.

Gewenst gedrag aanleren

We zullen het zo hebben over de eerste commando’s die de meeste mensen hun honden leren en die ik ze ook aanraad om te doen. Maar daarbij komt ook een stukje kennis kijken als je hierin verder wilt gaan of als de standaard methodes niet werken.

Ik heb een uitgebreid artikel geschreven over verschillende trainingsmethodes die je kunt gebruiken om je hond wat te leren. Hieronder zal ik nog kort bespreken wat de twee meest gebruikte zijn en die ideaal zijn als je net begint met je hond trainen.

Luring

Luring is onderdeel van prompting. Met Luring lok je je hond in de positie die je wilt. Deze methode word heel erg veel gebruikt om je hond oefeningen uit te laten voeren.

Met Luring bereik je snel wat je wilt en het is voor de meeste honden erg duidelijk en goed inzetbaar.

Shaping

Met Shaping moet je hond zelf wat meer gaan nadenken. Je hebt een bepaald gedrag in gedachten en breekt deze in allemaal kleine stapjes. Elke keer dat je hond iets doet wat hem dichterbij het uiteindelijke doel brengt beloon je hem.

Als je bijvoorbeeld een krukje in een ruimte neerzet en je wilt dat hij daar met zijn voorpoten op gaat staan, dan beloon je eerst als hij ernaar kijkt. Dan als hij ernaar toe loopt, vervolgens als hij hem aanraakt, dan met één poot er op en als laatste met twee poten er op.

Lees dit artikel voor meer uitleg hierover.

Belangrijke commando’s

Het is handig om met je hond te kunnen communiceren. Daarom gaan de meeste van ons al snel aan de slag met bepaalde commando’s als we onze hond net hebben. De eerste commando’s die ik zou aanraden om je hond te leren zijn de onderstaande. In mijn ogen zijn dit de basis commando’s die belangrijk zijn voor elke hond om te kunnen uitvoeren.

Ik zal ze in dit artikel niet uitgebreid gaan behandelen, maar zal het er kort over hebben en je vertellen waar ik deze info wel uitgebreid bespreek.

Wil je je hond meer dan alleen basis commando’s leren? Neem dan hier even een kijkje.

Zit

Ik denk dat de zit echt wel het eerste commando is dat mensen hun hond leren. In een ander artikel heb ik precies omschreven hoe je je hond dit aanleert. Ook staat in dat artikel mijn Youtube filmpje waarin ik het uitleg. In het artikel vertel ik je ook precies waarom dit commando belangrijk is om aan te leren.

Af

Na het zit commando volgt al snel het liggen in de meeste gevallen. Ook daar heb ik een artikel over geschreven die je hier kunt lezen. In het artikel staat ook mijn Youtube filmpje over hoe je dit aanleert. Uiteraard leg ik ook weer uit wat het nut van dit commando is.

Hier

Al ben je niet van plan je hond ooit los te laten lopen, het kan alsnog een keer per ongeluk gebeuren. Daarom behoort ook het komen op commando tot een van de eerste dingen die je je hond moet leren. Ook hierover heb ik een Youtube filmpje gemaakt.

Los

We hebben het al gehad over pups die om dingen bijten dat niet mag. Het zal fijn zijn om je spullen terug te kunnen krijgen wanneer jij dat wilt. Maar ook tijdens het spelen is het belangrijk dat je hond kan loslaten op commando. Daarom heb ik een Youtube filmpje gemaakt hoe je je hond kan leren loslaten op commando.

Blijf

Als laatste is het fijn om je hond te leren blijven op zijn plaats wanneer jij dat wilt. En ja, ook daar heb ik een Youtube filmpje gemaakt. Hierin leg ik je ook uit hoe je dit commando kunt gebruiken om je hond stil te laten staan tijdens het lopen.

Wellicht ook interessant voor jou om te lezen:

Het kiezen van de juiste beloning voor je hond

Honden zijn opportunisten en doen dus dingen waar ze zelf beter van worden. Als je [...]

2 Reacties

Je hond leren komen op commando

Je hond leren komen op commando is een van de meest belangrijke vaardigheden om je [...]

Hoe kun je je hond voorbereiden om een trucjes hond te worden?

Heel leuk al die honden trucjes, maar hoe ga jij je hond voorbereiden op het [...]

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *