fbpx

2 manieren om je hond te leren liggen op commando

De meeste mensen leren hun hond eerst te zitten op commando en daarna liggen. In het onderstaande filmpje laat ik twee manieren zien waarop ik dit graag doe.

Geen zin om een filmpje te kijken, dan kun je ook gewoon de tekst hieronder lezen. Onderaan de tekst heb ik nog wat tips staan die niet in het filmpje voorkomen, dus het is het waar dom dat alsnog even te lezen.

Waarom je hond leren liggen op commando

Ook het liggen op commando is een van de standaarden die veel mensen aan hond leren. Het word gewoon gevonden en als je hond het niet kan, kun je zelfs raar aangekeken worden. Nog geen enkele reden om je hond te leren liggen dus, want je moet natuurlijk zelf bepalen wat je doet met je hond. Echter zijn er wel redenen om je hond het te leren en die lijken mij goed genoeg om het je hond ook daadwerkelijk aan te leren.

De eerste reden is dat je hond leren liggen je hond kan helpen om eerder te kalmeren en rustig op zijn plaats te blijven. Erg fijn als er visite is, maar ook als je hond zijn ‘uit knop’ nog moet vinden.

Net als het laten zitten van je hond als er mensen voorbij komen tijdens het loslopen is het liggen ook heel fijn. Bij liggen zie je sneller of je hond geneigd is om alsnog op te staan, waardoor je sneller kunt ingrijpen. Voor mensen die bang zijn voor honden of die ongestoord buiten willen kunnen sporten is het wel zo fijn als jouw hond duidelijk onder appel staat. Nog fijner voor hen is het natuurlijk als je je hond bij je roept, maar in sommige gevallen is het sneller en beter om je hond te laten zitten of liggen.

En ook weer voor hondensporten en gehoorzaamheidscursussen moet je hond kunnen liggen op commando. Het is fijn als je je hond al het leren liggen op commando voordat je met de cursus begint, zodat je je beter op moeilijkere onderdelen kunt focussen tijdens de cursus.

Daarnaast is het liggen op commando een mooie basis als je verder wilt met je hond trucjes leren. er zijn meerdere trucjes die je hond kunt leren vanuit het liggen, zoals rollen.

Als je nog meer goede redenen kunt bedenken hoor ik het graag. Deze kun je in de reacties zetten onderaan de pagina 😀 .

Je hond leren liggen op commando kan uitdagend zijn, maar is heel goed te doen.

Belangrijk om te weten!

Een van de redenen dat je hond leren liggen erg lastig kan zijn is, omdat liggen een kwetsbare positie voor een hond is.

Je hond kan zo namelijk niet snel wegvluchten en zichzelf ook niet goed verdedigen.

Ook de ondergrond kan niet naar jouw hond zijn zin zijn, waardoor hij niet wil liggen. Verander de ondergrond als je dat verwacht.

Leer je hond aan te liggen vanuit een staande positie. Anders loop je de kans dat je hond alleen wil gaan liggen als je hem eerst laat zitten.

Eenmaal aangeleerd vanuit een staande positie snappen ze dit commando ook wel als ze zitten. Is dat bij jouw hond niet het geval, doorloop dan de onderstaande stappen ook vanuit de zit als hij het al kan vanuit staan.

Voorbereiding

Om je hond iets nieuws aan te leren is het belangrijk dat je goed voorbereid bent. Zorg er dus voor dat je de onderstaande punten goed voor elkaar hebt.

Iets om mee te belonen

Om je hond te kunnen leren liggen moet je wel iets hebben waarmee je je hond kunt belonen. Dit gaat het makkelijkste met iets lekkers om te eten of iets leuks om mee te spelen.

We leren de hond dus liggen met behulp van positieve bekrachtiging. We dienen de hond een prikkel aan die hij als prettig ervaart en daardoor het gedrag vaker gaat laten zien.

In dit geval houd dat in dat we hem een brokje geven ( dat hij heerlijk vind), waardoor hij vaker gaat liggen wanneer je hierom vraagt.

Als je hond wilt werken voor zijn dagelijkse brokjes, dan zou ik dat zeker doen. Zo moet hij werken voor zijn dagelijkse kost en verklein je de kans aanzienlijk dat hij te dik wordt.

Daarnaast is het fijn om echt lekkere snoepjes en snackjes te gebruiken voor moeilijke commandos, zoals het komen op commando.

Wanneer je hond niet wil werken voor zijn voor kun je er voor kiezen om zijn voer moment uit te stellen, zodat hij hongerig is. Op die manier zal hij meer gemotiveerd zijn om voor zijn voer te werken. Als dat niet werkt kun je een speeltje gebruiken. Je hond belonen zal wat langer duren maar het is zeker mogelijk.

Wordt je hond te enthousiast van zijn eten, waardoor hij geen focus meer heeft? Dan is een speeltje soms ook een goede oplossing. Of gebruik iets dat minder lekker is.

De juiste omgeving

Succes zit hem niet alleen in de middelen die je hebt, maar ook in de omgeving waarin je deze gebruikt.

Daarom is het belangrijk om je hond iets nieuws te leren in een rustige omgeving die hij al goed kent. Zo kan je hond zijn kop goed bij de les houden.

Als je hond het commando in de bekende rustige omgeving onder de knie heeft kun je op andere plekken gaan oefenen. Neem kleine stapjes met betrekking tot de afleiding. Je wilt namelijk dat je hond succesvol is en altijd het commando uitvoert. Je wilt niet dat hij leert dat hij je kan negeren.

Ook heel geschikt om je hond te laten poseren voor een foto.

Stappenplan

Om je hond te leren liggen raad ik je aan om eerst de eerste methode uit te proberen. Is dat niet wat voor jullie, doe dan methode twee. Kies voor één van de twee en ga ze niet door elkaar gebruiken. Je hond zal het namelijk zien als twee verschillende oefeningen.

Methode 1 om je hond te leren liggen

De reden dat je deze methode het beste eerst kunt gebruiken is, omdat je minder hulpen nodig hebt en dus ook minder hoeft weg te trainen later. Helaas werkt deze methode niet voor elke hond.

Stap 1

Hou een brokje in je hand en laat je hond dit ruiken. Vervolgens beweeg je je hand naar beneden tussen de poten van je hond op de grond.

Om bij het brokje te kunnen zal je hond door zijn voorpoten zakken en met de ellenbogen op de grond komen. Beloon als dit gebeurt.

Herhaal dit, totdat je hond door heeft wat je van hem wilt en steeds sneller gaat reageren. Ga dan dor naar stap 2.

Stap 2

Nu is alleen door de voorpoten zakken niet meer goed genoeg. Herhaal stap 1, maar blijf wachten als je hond zijn ellenbogen op de grond heeft. Na een tijdje zal je hond ook door de achterpoten zakken en helemaal op de grond gaan liggen. Beloon als je hond helemaal ligt.

Herhaal deze stap totdat je hond snel gaat liggen als je je hand naar beneden brengt. Dan is het tijd voor stap 3.

Stap 3

Nu is het tijd om een commando te gaan geven.

Houd alvast een brokje in je hand, maar laat je hond deze nog niet ruiken.

Zeg “af” en beweeg DAARNA je hand naar je hond toe en naar beneden, zodat hij weer gaat liggen. Beloon als hij ligt.

Blijf dit herhalen tot hij steeds sneller gaat reageren.

Stap 4

Nu je je hond op commando aan het zetten bent is het belangrijk dat je je gebaar weg gaat halen, zodat je hond op alleen het commando reageert.

Dit doe je door de beweging met je hand steeds kleiner te maken, totdat je hem helemaal niet eer hoeft te maken.

Het is belangrijk dat je commando en het gebaar binnen een seconden van elkaar volgen, want je hond leert binnen een seconde.

Zeg het commando niet tegelijkertijd met het gebaar. Het gebaar zegt de hond namelijk al genoeg en zal je commando overschaduwen, waardoor je hond niets zal doen met het commando.

Door eerst het commando te zeggen zal dit een voorspelling worden voor je hond wat er vervolgens gaat gebeuren, waardoor hij uiteindelijk al zal gaan liggen bij alleen het commando.

Wanneer je bezig gaat met het commando is het ook belangrijk om een steeds kleiner gebaar te gaan maken en uiteindelijk je hand helemaal niet te gebruiken, zodat je hond op alleen je commando nog reageert.

Stappenplan: Methode 2 om je hond te leren liggen

Gaat je hond nou niet liggen bij methode 1, dan kun je methode 2 gebruiken. Deze methode werkt meestal heel goed alleen is het lastiger om je hulpen er uit te trainen. Laat je daardoor niet tegenhouden, want heeeeel veel mensen gebruiken deze methode succesvol.

Stap 1

Ga (op je hurken) zitten en steek één been uit naar voren. Houd zoveel ruimte tussen je been en de grond dat je hond er liggen onder past.

Laat je hond aan één kant van je been staan. Houd een brokje voor zijn neus en lok hem onder je knie door.

Zodra hij door zijn voorpoten zakt en op zijn ellenbogen komt beloon je hem.

Herhaal dit totdat hij het snel en vloeiend doet. Ga dan door naar stap 2.

Stap 2

Nu is alleen de ellenbogen op de grond niet meer voldoende.

Herhaal stap 1 maar lok hem verder onder je been door.

Om bij het brokje in je hand te kunnen en om onder je been te passen zal je hond nog verder zakken en gaan liggen. Dat is het moment dat je beloond.

Herhaal dit totdat je hond de bedoeling snapt.

Stap 3

Nu je hond snapt wat de bedoeling is, is het tijd om een commando te gaan gebruiken.

Houd een brokje in je handen, maar laat je hond dit nog niet ruiken.

Zeg het commando “af” en beweeg DAARNA je hand naar je knie toe om je hond er onder te lokken. Beloon als je hond weer ligt.

Stap 4

Nu je bezig bent met het commando koppelen, ga je je hulpen afbouwen. Zo gaat je hond leren liggen op alleen het commando.

Dit doe je door steeds iets rechterop te gaan zitten en meer ruimte tussen je been en de grond te laten. Uiteindelijk kan je rechtop gaan staan en kan je hond liggen op enkel het commando.

Belangrijk bij het koppelen van het commando

Het command en de beweging moeten elkaar binnen een seconde volgen. Door het commando voor de beweging aan te doen gaat deze voorspellen wat er gaat gebeuren en leert je hond te liggen op enkel en alleen het commando.

Als er meer tijd dan een seconde tussen zit dan kan er in tussentijd alweer iets zijn gebeurt dat je zelf niet eens door hebt.

Zeg je het commando tegelijkertijd met de beweging dan kan het zijn dat het commando irrelevant is voor je hond, omdat de beweging hem al genoeg verteld.

Het commando na de beweging zeggen, zegt al helemaal weinig voor je hond.

Tips om je hond te leren liggen op commando

  • Zeg het commando maar één keer
    Wanneer een hond niet luistert zijn we snel geneigd op een commando vaker te herhalen. Maar wanneer je je hond gaat leren liggen om commando zal hij als snel gaan denk dat het commando niet “af” is maar “af, af, AF” als je niet oppast. Zeg je commando dus maar één keer en wacht vijf seconden. Daarna kun je het nogmaals herhalen en wellicht je hond even op weg helpen door het brokje voor zijn neus te houden.
  • Kleinere stapjes
    Gaat jouw hond nou niet direct door de voorpoten zakken als je het brokje naar de grond beweegt? Ga dan heel goed naar zijn lichaam kijken. Als hij een beetje door zijn voorpoten zakt of een beetje buigt dan kun je daar ook al voor belonen. Je maakt de stap gewoon veel kleiner. Ga verder op deze manier en vraag je hond zijn voorpoten steeds een beetje meer te buigen en uiteindelijk ook de achterpoten tot hij helemaal ligt. Ook kun je proberen om je hond ergens anders onderdoor te lokken dan je been, zoals een krukje.
  • De ondergrond is ook belangrijk voor veel honden
    De ene hond ploft overal neer op zijn buik waar je maar wilt en de ander doet het alleen maar op bepaalde plaatsen. Er zijn veel honden die het niet fijn vinden om te liggen op een natte-, koude- of gladde ondergrond. Om je hond te leren liggen op commando kun je voor de zekerheid oefenen op een zachte en warme ondergrond, zoals tapijt.

Vind je het leuk om je hond nieuwe dingen aan te leren? Check dan mijn boekje 40+ honden trucjes . Daarin leer je hoe je je hond meer dan 40 leuke trucjes aanleert. Vergeet ook niet om je te abonneer op mijn YouTube kanaal.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *