fbpx

Hoe leer je je hond zitten op afstand?

Het is heel fijn als je hond netjes kan komen als je hem roept. Maar wat nou als je hond losloopt en al een straat over is gerend? Dan wil je niet dat je hond naar jou terug komt rennen. In zo’n geval zou het veel veiliger zijn als je je hond kon laten zitten op afstand en hem laten zitten tot jij bij hem bent, aanlijnt en bij het gevaar weghaalt.

Maar niet alleen buiten is het fijn als je hond op afstand kan zitten. Denk eens aan het scenario dat jij een glas hebt laten vallen en er overal glasscherven op de grond liggen. Je wilt op zo’n moment niet dat je hond vrolijk naar jou toekomt en daarbij zijn poten openhaalt aan het glas. Nee, je wilt dat je hond op afstand blijft zitten tot jij hem het seintje geeft dat hij weer mag rondlopen. Zo kan jij veilig alles opruimen.

Op afstand zitten als dichtbij je zitten

Wanneer we onze honden leren zitten dan doen we dit eigenlijk altijd met de hond dichtbij ons. Je hond leert zo dat als jij “zit” zegt dat hij bij jou moet komen zitten. Op zich niks mis mee, maar je moet wel weten dat je zitten op afstand dus echt apart moet aanleren aan je hond. Je kunt wel gewoon hetzelfde commando gebruiken, maar je hond moet gaan leren dat hij ook zijn kont naar beneden moet laten zakken in andere contexten dan alleen dichtbij jou. Dus ook op 10, 20 of 30 meter afstand moet hij gewoon leren zitten als jij dat vraagt.

Je hond op afstand leren zitten

Om je hond te kunnen leren zitten op afstand moet je hem eerst gewoon leren zitten. Hoe je dat kunt doen heb ik hier uitgelegd. Maar je kunt ook gewoon dit filmpje bekijken.

Als je hond eenmaal kan zitten op commando kun je aan de gang met het zitten op afstand.

Methode 1

Begin gewoon dichtbij zoals altijd. Probeer vervolgens een klein stapje verder van je hond af te zetten en vraag dan weer de zit. Als dit lukt beloon je. Is dat stapje al te groot, probeer de afstand dan naar iets te verkleinen wat wel lukt.

Als je voor een mini beetje afstand hebt kunnen zorgen en dit een aantal keren herhaald hebt, dan probeer je de afstand weer een klein beetje te vergroten. Bouw dit langzaam uit. Je zal zien dat je na verloop van tijd je hond op afstand kunt laten zitten.

Heb je nou een hond die echt alleen dichtbij jou wilt zitten en al bij de kleinste afstand dichterbij komt om te gaan zitten? Dan kun je het aanleren met een helper of een lange lijn. Dat leg ik hieronder uit.

Methode 2

Laat iemand (de helper) je hond vasthouden terwijl je wat afstand neemt en het zit commando geeft. In principe ga je gewoon hetzelfde te werk als hierboven, maar nu zorgt iemand ervoor dat je hond fysiek niet bij je kan komen. Wanneer je hond het goed heeft gedaan kun je een commando geven om aan te geven dat je hond het goed heeft gedaan en uit de positie mag komen (ik zeg zelf “goedzo” of “oke”) en dan laat de helper de lijn los, zodat je hond naar jou toe kan komen voor zijn beloning. Je kunt ook een seintje geven om aan te geven dat het goed is wat hij doet, maar wel in positie moet blijven (ik zeg zelf “ja”) en dan kom jij naar de hond toe om te belonen.

Als je geen helper hebt kun je ook een lange lijn om een paal of iets ander stevigs doen en het uiteinde vasthouden. Zo kun je zelf je hond op de gewenste plaats houden. Verder werkt het principe hetzelfde.

Let op

Wees geduldig als je je hond wilt leren zitten op afstand. Houd de stapjes klein en probeer niet te snel verder te gaan. Je zal succesvoller zijn en meer plezier hebben met het trainen als je geen haast hebt en goed kijkt naar de snelheid die je hond aankan.

Succes met trainen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *