fbpx

Welke commando’s leren aan een pup?

puppy

Wanneer je een puppy in huis haalt is er een hoop dat je moet gaan doen. Ten eerste is een goede voorbereiding qua materialen in huis halen en kennis opdoen over honden wel zo handig. Maar als de pup er eenmaal is begint het echte werk. Je moet hem gaan opvoeden en laten weten hoe jij verwacht dat hij zich in bepaalde situaties gedraagt, maar het is ook fijn als hij een aantal commando’s onder de knie heeft.

Hieronder ga ik de 5 commando’s bespreken die naar mijn mening het belangrijkste zijn om mee te beginnen. Dit staat dus los van leven skills die je de pup moet gaan leren, zoals netjes lopen aan de lijn en hoe te reageren op visite etc. Een hond trainen is niet hetzelfde als een hond opvoeden.

Naam

Vaak vergeten we dat een hond zijn naam helemaal niet ziet als zijn naam, maar dat het eigenlijk gewoon een woordje is waar ze op hebben geleerd te reageren. Het is dus van belang dat je een positieve associatie met zijn naam gaat maken. Zorg ervoor dat er na het noemen van zijn naam altijd iets leuks volgt, zodat je hond ook daadwerkelijk op zijn naam gaat reageren. Je kan hem wat lekkers geven of met hem spelen. Werk er ook aan dat je een stukje bij je pup wegloopt na een tijdje bij het noemen van zijn naam, zodat hij doorheeft dat het leuk is om naar jou toe te komen als zijn naam wordt genoemd.

Komen op bevel

Als je nou wel of niet je hond later wilt laten loslopen in losloopgebieden, het is belangrijk dat je hond naar je toekomt wanneer je hem roept. Hier leg ik je precies uit hoe je dat aanleert. Dit is zo belangrijk omdat het zorgt voor veiligheid voor je hond, omgeving en jezelf.

Zitten en/of liggen

Het is fijn als je je hond kunt vragen om te gaan zitten of liggen als jullie even moeten wachten, maar het is ook de basis van veel trucjes en oefeningen. Ik zou ze altijd beide aanleren, maar je kan ook voor in ieder geval één van de twee kiezen. Het is dan goed om te weten dat liggen een comfortabelere positie voor je hond is om langere tijd in te zijn dan de zit. Daarnaast is zitten erg belastend voor een hond zijn heupen, dus vraag het niet te vaak van je pup. Hier leg ik je uit hoe je je hond leert zitten en hier hoe je hem leert liggen.

Wachten

Er zijn verschillende situaties waarin het fijn is als je hond op commando netjes kan blijven zitten, liggen of staan. Denk bijvoorbeeld aan het ontvangen van visite, bij een wegovergang wachten of fietsers laten passeren. Hier vertel ik je hoe je dit commando aanpakt.

Loslaten

Samen spelen is heel leuk, maar er zitten ook wat regels aan verbonden. Zo moet je hond wel het speeltje loslaten wanneer jij dit van hem vraagt. Op die manier houd je het spel leuk en veilig. Een hond die nooit loslaat en er vandoor gaat met het speeltje is niet leuk voor je. Bekijk dit filmpje om te leren hoe je je leert loslaten op commando.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *