fbpx

Hoe leer je je hond mooi zitten?

pretty blog afbeelding

Dit trucje heeft meerdere namen. Zo wordt het pretty genoemd, handen omhoog en bedelen. Hoe je het ook maar wilt noemen, bij dit trucje gaat je hond zitten met de voorpoten van de grond af en met een rechte rug. Wanneer dit genoeg geoefend word kan je hond op den duur dit meerdere seconden vasthouden en kun jij super leuke foto’s maken!

Hieronder kun je het filmpje kijken om te leren hoe je je hond dit aanleert. Maar je kan ook de tekst onder het filmpje doorlezen. Vergeet niet het filmpje onderaan de pagina ook even te kijken! 😉

Begin pas met dit trucje wanneer je hond minsten 6 maanden oud. Het kost namelijk veel kracht en balans. Het is handig als je hond al kan zitten op commando.

Stap 1: Laat je hond zitten en lok hem naar boven door voer boven de neus te houden. Als je hond een klein beetje met de voorpoten van de grond komt, beloon je. Houdt het voer dicht bij de neus, want als je het te ver omhoog houd zal je hond gaan staan(op de achterpoten).

Stap 2: Lok je hond steeds iets verder omhoog tot de pootjes echt goed van de vloer komen.

Tip: Als je hond het lastig vind kun je je arm aanbieden om op te leunen. Wanneer dit goed gaat laat je je hond steeds minder steunen. Een tussenweg is hem laten steunen op je hand.

Stap 3: Wanneer je hond goed in de “pretty” positie kan komen ga je er een commando aan linken. Zeg “pretty” vlak voordat je je hond omhoog lokt. Je gaat dan je gebaar steeds kleiner maken, totdat je hond op alleen het commando in positie gaat zitten.

Stap 4: Je gaat nu je hond steeds langer in positie laten zitten. Wacht steeds een klein beetje langer voordat je beloond.

Let op: Timing is cruciaal met dit trucje! Het is belangrijk om te belonen wanneer je hond nog in positie zit en niet wanneer hij naar beneden komt of zelf weer normaal zit. Zeg dus “ja” of een ander clickerwoord of klik met een clicker wanneer je hond in de perfecte positie zit. Wanneer je te laat bent kan je je hond onbedoeld leren om op en neer te huppen.

Het kan maanden duren voordat je hond echt goed in positie kan blijven zitten. Wees dus geduldig. Zie het filmpje hieronder om het verschil te zien tussen een hond die dit trucje nog aan het leren is en een die het al heel goed kan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *