Het is natuurlijk heel tof om honden te zien die allerlei geweldige trucjes uitvoeren, maar waar start je in hemelsnaam als jij je hond dat ook allemaal wilt laten doen? Hoe ga je jouw hond voorbereiden om trucjes te doen? In dit artikel gaan we het hebben over hoe je jouw hond zijn interesse kunt wekken om samen wat leuks te gaan doen en hoe je hem kunt voorbereiden op daadwerkelijk trucjes doen.
Mocht je willen weten waarom je überhaupt je hond trucjes zou gaan leren, dan raad ik je aan om eerst dit artikel te lezen.
Bereid jezelf voor
Voordat jij je hond iets kunt gaan leren is het belangrijk dat jij zelf weet hoe je je hond het moet aanleren. Dit kun je doen door je erover in te lezen of YouTube filmpjes te gaan kijken. Zorg ervoor dat je weet welke stappen je moet zetten om het gewenste resultaat te verkrijgen. Zorg voor een stappenplan en pas deze aan waar dat nodig is voor jouw hond. Wees ook niet bang om het stappenplan te veranderen tijdens de training als je ziet dat je hond dat nodig heeft.
Daarnaast is het ook wel zo handig om alvast alle spullen bij de hand te hebben die je nodig hebt voor het trainen van je hond. Dus ga niet alleen je hond voorbereiden op trucjes, maar ook jezelf.
Laat hem werken voor zijn voer
Je hond voorbereiden om trucjes met je te doen, begint bij jouzelf interessant te maken voor hem. Zo ervoor dat hij er zin in krijgt om iets met jou gaan ondernemen. Dit doe je eenvoudig door de voerbak te dumpen. Geef je hond niet meer zomaar zijn voer voor niks, maar laat hem ervoor werken. Dit kun je doen door samen spelletjes te spelen. Zoals dat je je verstopt en je hond je moet gaan zoeken. Kies wel spelletjes uit waarbij je hond echt iets met jou moet gaan doen. Oefeningen doen om je hond zijn lichaam sterker te maken, zoals op balans kussen staan zijn ook geschikt. Hierbij kun je je hond belonen met het voer wanneer hij in de goede positie staat. En natuurlijk moet je gewoon trucjes doen om in een trucjes hond te veranderen. Daarnaast is het de perfecte manier om meer focus op jou te krijgen.
Heeft je hond geen interesse in zijn voer? Ga dan wat later trainen, zodat je hond hongerig is. Daar waar een hond een “te kort” aan heeft wil hij harder voor werken om het te krijgen. Dus als hij een lege maag heeft, wil hij harder voor voer werken dan wanneer zijn buikje lekker vol zit. Als hij je al de hele dag niet gezien heeft wil hij meer doen om aandacht te krijgen dan wanneer jullie al de hele dag op de bank hebben geknuffeld. En hij wil harder werken voor een speeltje als hij dat speeltje maar af en toe tot zijn beschikking heeft en deze geweldig vindt.
Werkt dat niet? Gebruik dan iets wat lekkerder of leuker is om je hond mee te belonen.
Lure training
Een zeer geschikte en makkelijke manier om je hond te voorbereiden voor het doen van trucjes is door middel van luring, dus het lokken van je hond. Hierbij houd je wat lekkers voor je hond en laat hem dit lekkers volgen. De meeste honden zullen automatisch achter je hand aanlopen om het lekkers te krijgen. Beloon je hond eerst na een aantal stapjes en probeer hem in allerlei posities te lokken als hij het idee van luring doorheeft.
Er zijn echter honden die niet zo snel achter je hand met lekkers aanlopen. Bij hen beloon je de hond al als hij alleen zijn nek wat uitstrekt. Vervolgens is naar voren leunen genoeg, gevolgd door een verplaatsing van een pootje. En dit zal uiteindelijk een stapje zijn, gevolgd door vele stapjes. En vanuit stapjes kun je weer met bochtjes en hoogte verschillen gaan werken. Met deze honden begin je dus veel kleiner en de criteria voor het krijgen van het lekkers wordt ook heel langzaam verhoogt.
Dus voordat je echt met trucjes begint kun je je hond leren om je hand met wat lekkers te volgen. Zo leert je hond dat het loont om je hand te volgen en dat daar wat leuks uit voor komt.
Luring kun je gebruiken bij het aanleren van ontzettend veel trucjes.
Shaping
Shaping vind ik niet de meest ideale manier om je hond trucjes te leren, maar het is zeker mogelijk. Deze trainingsmethode is vooral handig als je een “blijf van m’n lijf” hond hebt. Dus een hond die niet graag wil worden aangeraakt en die het liefste heeft dat je gewoon niet al te dicht in de buurt komt. Een dier waar shaping dus voor ontwikkeld is (om gevangen wilde dieren toch te kunnen hanteren en behandelen).
Bij shaping heb je wel een stuk meer geduld nodig en een zeer goede timing. In dit artikel vertel ik er meer over, mocht je er in geïnteresseerd zijn. Maar omdat het voor de meeste mensen niet zo interessant zou zijn voor trucjes training laat ik het hierbij in dit artikel.
Shaping kan ook heel geschikt zijn als je je hond wilt voorbereiden op zelf meer nadenken voor het doen van trucjes.
Workout
Voordat je moeilijke en intensieve trucjes met je hond gaat doen kun je hem ook al lichamelijk voorbereiden, voordat je aan de slag gaat met de trucjes.
Leer je hond te balanceren op een balanskussen, laat hem zich bewust worden door hem achteruit te laten lopen en op een verhoging te stappen met zijn achterpoten. Of laat hem met elke poot op een aparte verhoging of mini balanskussen staan.
Op deze manier maak jij je hond bewuster van zijn lichaam en wordt het lichaam ook sterker.
Sluit trainingen af met iets leuks
Het over de afsluiting hebben klinkt misschien raar als we het hebben over het voorbereiden van je hond op het doen van trucjes. Maar ook de afsluiting is belangrijk, omdat je hond de afsluiting gaat associëren met de training en je training beter zal onthouden.
Stop dus niet als de training klaar is, maar ga nog wat leuks ondernemen. Ga wandelen of spelen met je hond, zodat niet alleen de training leuk wordt maar je hond ook wat heeft om naar uit te kijken na de training. Ook blijkt wat leuks doen na een training honden te helpen met de training beter te onthouden.
Zo heb je zelf waarschijnlijk ook gebeurtenissen in je leven die je heel goed kunt onthouden, omdat er toen ook iets heel leuks of grappigs is gebeurt. Aan die herinneringen zal je dan ook met een glimlach terug denken.