fbpx

7 Handige hulpmiddelen voor het trainen van je hond

Leuk je wit je hond gaan trainen! Maar daar sta je dan. Onhandig met een broekzak vol brokjes en een lijn die jou en je hond helemaal niet genoeg ruimte biedt en loslopen is nog geen strak idee. Hoog tijd om een aantal handige hulpmiddelen aan te schaffen om jouw hond veilig en comfortabel te kunnen trainen.

Om je een goede start te geven heb ik een lijstje samengesteld van producten die ik zelf echt heel fijn vind om te gebruiken om mijn hond te trainen. Je zal niet alles voor elke nieuw aangeleerde skill nodig hebben. Toch zijn ze allemaal ontzettend handig om wel te hebben.

Snackzakje

Mijn persoonlijke nummer 1 is toch echt wel het snackzakje. Al menig jas, vest en broek is smerig geworden, omdat ik er heel goed in ben om overal maar hondensnoepjes in te steken. Met van die droge biscuitjes is dat nog geen ramp. De kruimels zijn hooguit irritant. Maar mijn jas heeft ook al eens heerlijk naar vis gestonken door vette zalm snoepjes die ik schaamteloos in de zakken steek.

Gelukkig heb ik nog nooit runderhart vanuit de vriezer in mijn kleren gestopt. Daarvoor had ik al een handig snackzakje.

Snackzakjes zijn er in verschillende varianten. Hoewel een klein snackzakje erg aanlokkelijk is, kan ik je vertellen dat het wel erg lastig is om je hand in zo’n klein zakje te steken. Daarnaast heb je een snoepje niet zo snel te pakken als je zou willen. Ga dus liever voor wat groters waar je hand wel fatsoenlijk in past.

Train je veel met droge brokjes en snoepjes, kies dan gewoon wat je aanspreekt.

Ben je zoals mij er fan van om runderhart, worst en weet ik veel wat niet allemaal mee te slepen? Kies dan voor een wasbaar snackzakje, maar nog liever een silicone zakje. Want laten we eerlijk zijn, ook al is het wasbaar…..dat doen we toch veeeeeel te laat. Een silicone snackzakje spoel je daarentegen nog wel een keertje snel om.

Mijn persoonlijke favoriet is dan ook het silicone snackzakje. Wie goed oplet in mijn YouTube filmpjes, zal deze dan ook regelmatig aan mijn broek zien hangen.

De meeste snackzakjes hebben een clip waarmee je hem aan je broek of riem kunt clippen. Er zijn ook varianten waarbij er een extra riem zit die je om je heen kunt doen. Erg fijn want met die clips wil het zakje nogal eens vallen als je er per ongeluk tegenaan tikt, als je een stukje rent of bij bukken.

Geloof me als ik zeg dat dit een van die hulpmiddelen is voor het trainen van je hond waarvan je denkt dat je wel zonder kunt. Totdat je nooit meer fatsoenlijk iets in je jaszakken kunt doen zonder kruimels van hondensnoepjes tegen te komen. Of nog erger, totdat je jas naar hondensnoepjes stinkt en blijft stinken ondanks het wassen.

Oh en sommigen hebben de mogelijkheid om ook poepzakjes in het tasje op te bergen. Extra pluspunten voor die tasjes, want dat is echt ontzettend handig.

Lange lijn

Dit is een van die hulpmiddelen die ik graag meeneem om mijn hond overal te kunnen trainen. Vooral wanneer ze een periode heeft van niet goed luisteren of als we in een gebied zijn waar ze niet los kan of mag lopen.

Een lange lijn geeft je de mogelijkheid om je hond te leren loslopen. Maar je kunt het ook gebruiken om je hond andere commando’s te leren en generaliseren buiten huis.

Op deze manier weet je zeker dat je hond niet succesvol naar andere mensen of honden kan toe rennen. Wat wel lukt is dat jij je hond weer makkelijk en snel bij de les krijgt. Je kunt er voor kiezen om de lijn vast te maken aan een boom of paal, zodat je niet met de lijn in je handen staat te klungelen. Het handigste is om hiervoor een sterke karabijn te gebruiken. Op die manier hoef je niet de hele lijn door het handvat heen te halen.

Persoonlijk vind ik een lijn van biothane het fijnste. Deze lijnen nemen geen vocht op en zijn makkelijk schoon te krijgen. Vaak hebben ze een felle kleur, waardoor je de lijn makkelijk en snel ziet.

Ik heb ook wel eens zelf een lange lijn van een of ander touw gemaakt. Maar die werd vies en zwaar en was gewoon niet fijn om te gebruiken. Hij was wel lekker licht van gewicht, een biothane lijn is zwaarder.

Clicker

Dit is een van de hulpmiddelen waar je op zich prima zonder kan als je je hond wilt trainen. Maar hij kan wel heel handig zijn.

Met een clicker kun je heel precies en snel aangeven aan je hond welk gedrag gewenst is. Het is een snel, duidelijke en goed herkenbaar geluid dat de clicker maakt.

Het voordeel van een clicker is dat het geen emoties heeft. Dus als jij je dag een keer niet hebt klinkt de clicker hetzelfde. Ook al wil jij liever op de bank zitten met een mok chocolademelk met slagroom en een bak ijs tijdens het kijken van Friends. Het maakt de clicker allemaal niet uit, hij maakt nog steeds hetzelfde geluid. Maar ook als jij hyper de hiep bent en het gevoel hebt dat je een backflip kunt maken wanneer je hond netjes luistert (nee dat kan je niet, niet gaan proberen. Als je het wel kan: stuur mij een filmpje). Ook dan zal de clicker hetzelfde klinken. Maar ga niet dol enthousiast 10 keer clicken, dat is verwarrend.

Het nadeel van de clicker is dat je soms het idee hebt dat je armen mist om er wat mee te kunnen. Soms zou je denken dat de clicker is gemaakt voor Shiva en niet voor ons sterfelijke mensen. Het kan namelijk een uitdaging zijn om de lijn van je hond vast te hebben, de clicker vast te houden en ook nog je hond moet begeleiden met de lijn of lokken met een snoepje. Ik weet dat t niet lastig klinkt, maar geloof me… dat vind ik wel.

Nog een nadeel is dat je timing heel goed moet zijn, je kan snel clicken voor het verkeerde en dan denkt je hond voor iets anders te zijn beloond.

Het is deus even puzzelen en oefenen om een clicker te kunnen gebruiken. Zelf heb ik het puzzelen opgegeven en gebruik gewoon mijn stem. Maar ik weet dat ze heel handig kunnen zijn. Dus gooi niet bij voorbaat de handdoek al in de ring, maar probeer het gewoon eens.

Pionnetjes

Pionnetjes zijn hele leuke en handige dingen om te hebben. Deze hulpmiddelen kun je inzetten voor veel verschillende doeleinden bij het trainen van je hond.

Zo kun je er een parcourtje mee uitzetten die je met je hond strak naast je loopt. Bij elke pion moet je een wending maken of een opdracht uitvoeren. Opdrachten kunnen zijn; een rondje om de pion lopen, je hond laten zitten of liggen, de hond zonder lijn laten volgen tot de volgende pion en nog veel meer.

Pionnetjes zijn ook handig om een afstand af te meten en af te zetten. Zo kun je bijvoorbeeld je hond leren komen wanneer je hem roept en de afstand steeds groter maken. Of je stuurt hem naar een plek achter twee pionnetjes.

Pionnetjes kunnen ook worden gebruikt voor trucjes. Denk maar eens aan en pionnetje omgooien, oppakken met de bek, met een poot aanraken of een rondje om het pionnetje lopen.

Maar je kan pionnetjes ook gebruiken als hindernis voor je hond om overheen te springen.

Of wat dacht je ervan om pionnetjes te gebruiken om je hond aan rare dingen te laten wennen. Zet er maar eens één op je hoofd. Grote kans dat je hond het maar raar vindt.

Met andere woorden: je kan een hele hoop met pionnetjes. Het enige dat je tegenhoud is je eigen fantasy.

Fluitje

Deze, dit, die, dat. Echt waar, ik snap niet waarom we niet vaker over fluitjes praten. Heb je ooit je hond eens proberen te roepen met tegenwind? Ja, dan hoort hij je echt niet al kun je schreeuwen als een viswijf. Een fluitje daarentegen heeft een veel hogere en ver dragende toon. Bij tegenwind neemt dit uiteraard ook af, maar het zal nog altijd verder komen dan jouw stem.

Fluitjes zijn verkrijgbaar in verschillende frequenties. Ik zal dan ook een speciaal fluitje kopen en goed op de frequentie letten. Koop niet gewoon een fluitje dat je bij de dierenwinkel vind. Door een speciaal fluitje te kopen en de frequentie te weten, kun je het fluitje makkelijker een keer vervangen. Handig als je hem een keer kwijtraakt of als andere mensen in je gezin ook een fluitje willen.

Ik zou persoonlijk gaan voor ACME jachtfluitjes, ook al doe je niks met de jacht. Deze fluitjes hebben een hele goede naam en zijn zeer populair. Je kunt ze krijgen in veel verschillende kleuren. Single tone fluitjes zijn voor de meeste mensen prima, duo tone is voor de meesten niet nodig.

Zoals ik als zei draagt het geluid van een fluitje heel ver. Dus als je hond wat te ver weg is gelopen tijdens het loslopen is de kans heel groot dat hij je fluitje nog kan horen, ook al kan hij jou niet meer zien.

Met een fluitje kun je meer dan alleen je hond naar je terug roepen. Je kan ook je hond leren zitten, liggen etc met behulp van een fluitje.`Het fijne is dat er net zoals de clicker geen emotie te horen is in het fluitje. Dus als jouw hond net een heerlijk modderbad neemt hoort hij in de fluittoon niet dat jij als een stekker baalt, omdat je auto net schoon is en je op tijd staat.

Onthoud goed dat je een fluitje wel moet aanleren. Je hond moet leren welk fluitsignaal wat betekend. Hij vogelt dit niet uit zichzelf uit. Ook dit is weer trainen.

Balanskussen

Dit is wellicht het moment dat je denkt: Iris, ben je nou serieus? Een balanskussen? Waarom behoort een balanskussen tot de hulpmiddelen voor het trainen van mijn hond?

Ja, ik meen het. Een balanskussen is fijn om in huis te hebben.

Met een balanskussen kun je je hond een hoop lichaamsbewustzijn oefeningen leren. Leer je hond dat hij achterpoten heeft waar hij controle over heeft door hem achteruit te laten lopen, totdat hij met zijn achterpoten op het kussen staat.

Of laat je hond op twee kussens staan of vier kleintjes. Door balansoefeningen te doen werk je aan een gezond lichaam voor je hond. Zo werk je aan sterke gewrichten, kracht, kernspieren en mobiliteit. Werken met een balanskussen is krachtsport voor je hond, dus doe het niet te lang achter elkaar.

Honden op balanskussens plaatsen is bedacht voor het sterker worden van het lichaam en het voorkomen van blessures.

Daarnaast is het ook goed voor het zelfvertrouwen van je hond om bezig te zijn met een balanskussen.

Snacks

De favoriet van mijn hond! Direct dan ook de reden dat de meesten van ons niet zonder dit hulpmiddel kunnen om nieuw gedrag aan te leren. Van alle hulpmiddelen die handig zijn voor het trainen van je hond, is dit toch wel een van de meest belangrijke.

Je hond gaat niet zomaar van alles doen. Waarom zou hij naar jou toekomen als hij ook konijnenkeutels in het gras kan eten of in een blubbersloot kan springen. Maar als jij iets heel lekkers bij je hebt en het is een feestje om bij jou te komen….. Dan zijn die konijnenkeutels en die vieze sloot wellicht wat minder belangrijk.

Net zoals jij niet 8 uur per dag op kantoor gaat zitten voor een verbaal bedankje, gaat jouw hond ook niet tussen jouw benen door slalommen voor een aai over zijn bol (uitzonderingen zijn er altijd).

De meeste honden zijn voergericht en doen graag wat voor iets lekkers. Dus om je hond iets aan te leren is een lege maag en wat lekkers perfect om mee te starten. Zo wil jij ook nog wel een koprol maken voor je favoriete eten, maar als je riem al 2 gaatjes losser zit van je maaltijd, dan heb je daar echt geen zin meer in. Train dus niet na de maaltijd van je hond maar ervoor of voer wat later.

(Tug)Toy

Weet je waar je ook vaak hele snelle reacties van krijgt? Een leuk speeltje. Zelf geef ik de voorkeur aan een tug toy. Een speeltje waar je hond aan kan trekken en die jij dan aan een kant vasthoud. Zo ben je samen bezig met het speeltje en is de kans stukken kleiner dat je hond er met het speeltje vandoor gaat.

Als je hond niet hard wilt werken voor eten kan een speeltjes nog wel eens helpen.

In mijn geval is een speeltje heel slecht om nieuw gedrag mee aan te leren. Speeltjes zijn voor ons echter wel goede hulpmiddelen om snellere reacties van mijn hond te trainen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *