fbpx

Je hond leren komen op commando

Je hond leren komen op commando is een van de meest belangrijke vaardigheden om je hond te leren. We noemen het komen op commando ook wel de Recall.

De makkelijkste manier om je uit te leggen hoe je je hond dit leert is door middel van beeld materiaal. Kijk dus het onderstaande filmpje om het zo goed mogelijk te leren. Geen zin in een filmpje kijken? Lees dan de text onder het filmpje, daar vind je sowieso nog handig tips.

Waarom je hond leren komen op commando?

Het is heel belangrijk dat de Recall van je hond heel goed. Door je hond te leren komen op commando kun je (als je goed oplet) voorkomen dat je hond ergens achteraan gaat. Wanneer je hond het echt goed onder de knie heeft, dan kun je hem zelfs laten terugkomen naar jou toe terwijl hij ergens anders heen wil gaan.

Een goede Recall kan het leven van je hond redden. Ook als jij je hond nooit wil laten loslopen kan hij toch een keer ontsnappen of geschrokken je huis uit rennen. In die situaties is het dan wel zo fijn dat je hem weer bij je kunt roepen. Maar ook gewoon in huis kan het wel zo fijn zijn dat je hond naar je toekomt wanneer jij dat wilt.

Je kan niet jong genoeg beginnen met je hond leren komen op commando. Zo zorg je ervoor dat het heel normaal gaat worden voor je hond om naar jou toe te komen wanneer je hem roept.

Het is niet moeilijk om je hond te leren komen op commando. Maar het is wel iets waarmee je heel goed aan de slag moet gaan en heel consequent mee moet zijn. Bouw het in kleine stappen om je hond veel successen te laten behalen.

LET OP!

Als jouw kleine pup perfect terug komt wanneer je hem roept, dan kan het zijn dat dit van de ene op de andere dag opeens heel slecht lijkt te gaan. Grote kans dat jouw hond in de puberteit is gekomen. De ene dag is het een engeltje die perfect luistert en op heel veel andere dagen heb je een bengel in je huis.

Raak niet ontmoedigd. Geef hem de luxe van loslopen op dagen dat hij wel goed luistert en de dagen dat hij bananen in zijn oren heeft, dan doe je hem gewoon weer lekker aan de lange lijn. Want onthoud dat het belangrijk dat je hond succesvol is en niet leert om jou te negeren.

Blijf gewoon oefenen en ga door met je hond leren komen op commando.

Twee verschillende commando’s

Je kunt je hond naar je toe roepen met twee verschillende doelen in gedachten en bij beide gebruik je een ander commando. Maar het principe van je hond leren komen op commando is hetzelfde bij beide. Je hond moet bij je komen.

Zo gebruiken we “kom voor” als we willen dat de hond recht tegenover ons gaat zitten. De “kom voor” komt vanuit de gedrag en gehoorzaamheid cursus.

Echter is het niet altijd nodig dat je hond voor je komt te zitten. Soms is er modder en je wilt niet dat je hond nog viezer word of je wilt hem gewoon eventjes kort bij je hebben. In zulke gevallen gebruik je “kom hier”. Hierbij moet je hond gewoon staand bij je komen.

In beide gevallen is het belangrijk dat je de halsband van je hond kunt aanraken en daarna pas beloond. Door dit te doen kun je voorkomen dat er een kat en muis spelletje ontstaat en je hond zijn best gaat doen dat je de halsband niet kunt pakken. Bij de “kom voor” is de kans altijd net wat kleiner dat je hond bij je vandaan kan rennen.

Zorg voor de juiste beloning

Hoewel het komen op commando in principe makkelijk is om aan te leren aan je hond, vinden veel honden het vaak wel lastig om het uit te voeren. Want als jij niet iets heel leuks te bieden hebt dan gaat je hond liever nog even aan dat ene bloemetje ruiken of die hond op 100 meter afstand begroeten.

Daarom ga je niet trainen met dingen die je hond heel goed kent. De normale brokjes laat je in de kast staan en zijn standaard speeltjes blijven lekker op de grond liggen.

Je gaat echt het allerlekkerste pakken en de leukste speeltjes. Naar jou toekomen moet echt geweldig zijn en je hond moet weten dat er bij het komen op commando altijd iets super leuks en/of lekkers komt. En dat is vaak toch wel leuker dan dat ene geurtje of hond die voorbij loopt.

Wissel wel de beloning af, want als je iets te vaak geeft dan gaat dit vervelen.

Stem je beloning ook af op het gebied waar je traint of gaat lopen. In huis is de oefening makkelijk en kun je wat minder lekkers gebruiken. Maar in de honden speeltuin of in het bos is de oefening heel moeilijk en verdiend je hond een echte jackpot.

Dus hoe groter de uitdaging, hoe beter de beloning moet zijn.

Train met een halsband om

Zoals ik al zei is het belangrijk dat je hond het toelaat dat je zijn halsband vastpakt tijdens het leren komen op commando. Dit is om te voorkomen dat hij een kat en muis spelletje met je gaat spelen.

Leer je hond dan ook aan om te komen op commando terwijl hij een halsband draagt. Zo maak je het vanaf het eerste moment al normaal dat je zijn halsband pakt en wordt het onderdeel van het commando.

Het belang van een lange lijn

Je wilt echt niet dat je hond gaat leren dat hij je commando kan negeren als je hem roept. Daarom zou er altijd een consequentie aan moeten hangen als hij niet luisterd.

Een consequentie kun je goed creëren door je hond aan een lange lijn te doen. Een lange lijn is 10 meter of langer. Wanneer hij niet reageert op je commando kun je hem makkelijk naar je toe trekken of je geeft een klein rukje aan de lijn om zijn aandacht te krijgen.

Als het komen op commando er echt goed in zit bij je hond heb je die lange lijn op den dur niet meer nodig.

Wanneer je hond een echte puber is geworden komt die lange lijn ook weer heel goed van pas. Houd hem in het begin van de wandeling aan de lange lijn en kijk hoe goed zijn Recall die dag is. Heeft hij bananen in zijn oren? Dan blijft hij die wandeling lekker aan de lange lijn. Tijdens de wandeling kun je het nog een paar keer extra proberen.

Stappenplan

Als je nou het “kom voor” of het “kom hier” commando aan je hond gaat leren, het principe is dit hetzelfde. Hieronder leg ik in stappen uit hoe je de “kom hier” aanleert. Bij de “kom voor” ga je hetzelfde doen, maar met één verschil. Als je hond bij je is lok je zij neus een stukje omhoog en naar achteren, zodat hij gaat zitten. Je maakt dus dezelfde beweging als wanneer je de zit aanleert. Daarna pak je de halsband en beloon je je hond.

Stap 1

Begin binnen, waar er heel weinig afleiding is voor je hond.

Sta een metertje van je hond af. Houd wat lekkers in je hand. Roep je hond zijn naam gevolgd door “kom hier” , houd het lekkers naar hem toe om hem naar je toe te lokken en loop een paar stappen achteruit, zodat hij met je mee loopt. Sta stil, pak de halsband en geef het lekkers als beloning. Herhaal dit tot dat je hond door heeft wat de bedoeling is.

Stap 2

Ga nu wat verder van je hond af staan. Roep weer de naam gevolgd door “kom hier”. Je lokt hem nu niet meer naar je toe met het lekkers. Als hij naar je toekomt pak je weer de halsband en beloon hem. Blijf ook dit herhalen tot je hond steeds sneller reageert.

Komt je hond niet direct naar je toe? Dan kan het helpen om een paar stappen achteruit te lopen om de aandacht te trekken. Beweging trekt honden namelijk aan.

Stap 3

Herhaal stap 2 vervolgens, maar vergroot steeds meer de afstand tot je 10 meter van je hond kan afstaan

Stap 4

Je gaat de omgeving nu veranderen voor je hond veranderen en moeilijker maken. Begin eerst in de tuin met trainen. Je loopt nu weer de eerste 3 stappen door. Vergeet niet gebruik te maken van een lange lijn totdat je hond goed in dit gebied regeert. Echt loslopen moet je hond verdienen.

Stap 5

Ga steeds moeilijkere omgevingen zoeken om in te trainen. Maar maak de stappen niet te groot.

Bijvoorbeeld: Vanuit je tuin ga je naar een veld met weinig afleiding. Dit wordt gevolgd door eens naar het veld te gaan wanneer er wel wat afleiding is. Hierna ga je naar bijvoorbeeld het bos op een rustige dag en daarna naar het bos als het wat drukker is.

Oeps het ging niet zo als gepland….wat nu?

Dacht je dat alles goed zou gaan, heb je je hond losgedaan en opeens blijkt hij helemaal niet te luisteren? Bij veel honden helpt het om ze even goed te laten schrikken. En daarmee bedoel ik niet dat je een hard geluid moet maken.

Nee, als jouw puber lekker in zijn eigen wereldje zit ga jij je snel achter een boom verstoppen. Maar zorg ervoor dat jij je hond wel nog kan zien, zodat je hem in de gaten kan houden. Als hij eindelijk weer opkijkt zal hij waarschijnlijk erg schrikken dat jij nergens meer te zien bent en zal de kant op rennen waar hij je het laatst heeft gezien of waar jullie vandaan kwamen. Dan kun je achter de boom wegkomen en heb bij je laten komen.

Het is ook een optie om opeens weg te gaan rennen. Het zal niet lang duren voordat je hond achter je aanrent. In mijn ervaring is het vaak nodig om je hond twee keer zo te laten schrikken en daarna willen ze opeens veel beter opletten en luisteren.

Er zijn natuurlijk honden die zo zelfstandig zijn dat dat je allemaal niks uitmaakt. Die honden kun je beter even ophalen en naar de plek brengen waarvan jij hem hebt geroepen.

Laat de volgende keer je hond minder snel los en blijf doorgaan met je hond leren komen op commando. Oefening baart kunst. Het kan zijn dat je hond 3 jaar oud is, voordat je hem echt altijd los durft te laten en de lange lijn niet meer voor de zekerheid mee moet nemen.

Tips

Om je hond te leren op commando heb ik ook nog een aantal tips voor je om het makkelijker te maken en je hond verantwoord los te laten lopen.

  • Maak er een spelletje van
    Maak het een leuk spelletje voor je hond om naar je toe te rennen door met twee mensen te gaan trainen. Om de beurt roep je de hond, zodat hij van de ene naar de andere kan rennen.
  • Train met een lange lijn
    Maak gebruik van een lange lijn (10 meter) tijdens het trainen. Als je hond niet direct luistert kun je hem rustig naar je toe trekken. Je wilt namelijk niet dat je hond leert dat hij je commando kan negeren.
  • Penning
    Zorg ervoor dat je hond een penning aan zijn halsband heeft met zijn naam en jouw telefoonnummer. Mocht er onverhoopt toch iets gebeuren en je raakt je hond kwijt, dan kunnen mensen die hem vinden makkelijk contact met jou opzoeken.
  • Roep op het juiste moment
    Roep je hond op het juist moment. Wanneer je hond heel erg afgeleid is, dan is de kans groot dat je hond niet gaat luisteren. Wacht even totdat je hond wel weer aandacht voor de rest van zijn omgeving heeft. In het geval van wild zien of naar mensen of honden willen gaan is een ander verhaal. Grijp zo snel mogelijk in.
  • Lijn je hond niet steeds aan als je hem roept
    Ga niet alleen je hond roepen om hem vervolgens aan te lijnen. 9/10 keer dat je je hond roept moet je hem weer laten gaan. Op deze manier blijft het naar jou toe komen leuk. Als je hem wel steeds gaat aanlijnen leert hij dat naar jou toekomen eigenlijk helemaal niet zo leuk is.
  • Wees verantwoord met loslopen
    Laat je hond alleen los waar het is toegestaan en wanneer je hond netjes kan terug komen op commando.
  • Niet iedereen houd van honden
    Roep je hond bij je als je andere mensen tegen komt. Niet iedereen houd van honden en wil jouw hond bij hem in de buurt hebben.
  • Honden etiquette
    Lijn je hond aan als je een andere aangelijnde hond tegenkomt. Ook in een losloopgebied. Dit is een ongeschreven honden regel.
  • Betere focus op jou
    Om ervoor te zorgen dat jouw hond altijd beter op jou let is het belangrijk om regelmatig samen wat leuks te doen. Dit kan je doen door bijvoorbeeld een hondensport te gaan doen of hondentrucjes aan je hond te gaan leren.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *