fbpx

Hoe kan je een hond het “blijf” commando leren?

Je hond het commando “blijf” leren is een van die eerste dingen die om de hoek komt bij het opvoeden van jehond. In dit artikel ga ik je uitleggen hoe je je hond netjes op zijn plek leert blijven zitten, liggen en staan. Maar ook hoe je je hond stil laat staan met dit commando terwijl hij loopt. Natuurlijk zal ik ook bespreken waarom je je hond dit aanleert.

Je kan ervoor kiezen om het onderstaande filmpje te gaan kijken en/of de tekst eronder te lezen. In de tekst hieronder krijg je nog een aantal tips die niet in het filmpje voorkomen. Daarom is het aan te raden om zowel het filmpje te kijken als de tekst te lezen.

Belangrijk om te weten!

Je hond leren blijven is erg lastig voor je hond. Het kost je hond veel zelfbeheersing.

Houd de sessies daarom kort en vraag niet te veel van je hond. Bouw het blijven langzaam op en heb geduld.

Op den duur is het emmertje met zelfbeheersing van je hond op. Deze emmer is kleiner dan die van een mens, houd daar rekening mee.

Waarom je hond het Blijf commando leren?

Vraag je hond niet de hele dag door om maar in positie te blijven, het is een hond geen robot of speelgoed.

Er zijn echter momenten dat het fijn is als je hond netjes stil blijft zitten, liggen of staan.

Zo is het fijn als je hond netjes stil gaat staan als je een weg overgang nadert. Zo hoeft er geen druk om je hond zijn nek of lichaam te komen van de lijn. Maar ook als je hond losloopt houd je zo controle over je hond, zonder hem terug te hoeven roepen.

Het kan ook zijn dat je in huis even wat moet doen en je hond op je moet wachten. Of je ontvangt visite in huis en daar wil je gewoon rustig de deur voor open kunnen doen en hun begroeten.

Het kan ook zijn dat mensen je willen passeren tijdens het wandelen. Zo houd je je hond netjes onder controle en zal hij niet naar die mensen toe gaan.

Het is belangrijk om je hond te leren blijven in zowel een zittende, liggende als staande positie. Zo kun je je hond altijd de positie aan laten houden die jij wilt.

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dus zorg ervoor dat je de volgende punten goed voor elkaar hebt.

De zit en af onder de knie hebben

Om je hond te kunnen laten blijven terwijl hij zit of ligt, moet hij wel al kunnen zitten en liggen op commando.

Weet je hond nog niet hoe dat moet? Ga je hond dan eerst leren zitten op commando en daarna leren liggen op commando.

Als dat is gelukt ga je aan de slag met je hond het Blijf commando leren.

Ik raad je aan om je hond eerst vanuit de zit het blijf commando aan te leren. Als je hond zit kun je makkelijker belonen en is de kans kleiner dat je hond uit zijn positie komt wanneer je gaat belonen.

Veel honden vinden het echter wel fijner om langer in een liggende positie te blijven dan in een zittende positie. Het gevaar dat je hond tijdens het zitten gaat liggen is aanwezig. Daarom dien je in kleine stapjes te werken.

Iets om mee te belonen

We gaan aan de slag met positieve bekrachtiging. Dit houd in dat we de hond een prikkel toedienen die hij als prettig ervaart, waardoor hij het gedrag vaker gaat laten zien.

In dit geval is de prikkel een brokje of iets anders lekkers en het gedrag is zijn positie aanhouden.

Ik raad aan om in eerste instantie met het dagelijkse voer van je hond te gaan werken. Het voordeel hiervan is dat je hond zo voor zijn voer moet werken en niet te veel eten krijgt. Zo voorkom je overgewicht. Weeg de brokjes dus wel netjes af.

Wil je hond niet voor zijn brokjes werken? Stel het voer moment/trainings moment wat langer uit. Als je hond honger heeft zal hij meer bereid zijn om voor zijn voer te werken.

Je kan altijd nog voor snoepjes kiezen, maar houd het gewicht van je hond dan wel goed in de gaten.

Een andere optie is om je hond te belonen met een speeltje. Doorloop het stappenplan dan door alsof je met de brokjes werkt, maar beloon je hond dan met het speeltje in plaats van voer.

Rustige omgeving

Begin zoals altijd met het oefenen in een rustige omgeving die je hond goed kent, zoals de woonkamer.

Pas als je hond daar een halve minuut of langer kan blijven op commando, dan kan je een omgeving met iets meer afleiding opzoeken. Denk hierbij aan je eigen achtertuin.

Maak het op deze manier steeds een klein beetje moeilijker.

Bij elke nieuwe plek begin je weer op een laag pitje. Dus al kan je hond al 2 minuten in de woonkamer blijven zitten, buiten in het park mag je dan al blij zijn met 10 seconden.

Stappenplan je hond Blijf leren

Je hond het Blijf commando leren is niet zo heel moeilijk. Je moet vooral geduldig zijn en in kleine stapjes werken.

Stap 1

Zet je hond in de gewenste positie en zeg daarna “blijf”. Probeer twee seconden te wachten en beloon daarna direct.

Zijn 2 seconden al te lang voor jouw hond, maak er dan 1 seconde of een halve seconde van. Doe wat jouw hond aankan.

Bouw dit langzaam op totdat je hond 5 seconden zijn positie aan kan houden.

Stap 2

Nu je hond een aantal seconden kan blijven op zijn plaats ga je in plaats van bij je hond blijven staan een stapje weg zetten.

Laat je hond weer in de gewenste positie komen en zet 1 stapje bij hem vandaan. Stap direct weer terug en beloon.

Als dit goed gaat zet je een extra stap weg. Bouw het langzaam op totdat je zo’n 2 meter van je hond weg kan stappen.

Probeer nu ook eens een rondje om je hond heen te lopen. Dit is voor veel honden een lastige opgave en ze willen je dan ook graag volgen.

Stap 3

Nu het je is gelukt om 2 meter van je hond vandaan te stappen ga je de duur weer vergroten.

Zet je hond in positie, zeg “blijf” en stap 2 meter van je hond vandaan. Wacht enkele seconden en loop terug naar je hond en beloon hem.

Bouw dit langzaam op totdat je hond ongeveer een minuut lang netjes in positie blijft terwijl jij op 2 meter afstand staat.

Stap 4

Nu je hond netjes een minuutje op afstand in positie kan blijven ga je het moeilijker maken.

Je gaat nu meer van je hond zijn zelfbeheersing vragen.

Begin met kleine bewegingen te maken. Als dit goed gaat ga je steeds grotere en wildere bewegingen maken, terwijl je hond netjes in positie blijft. Probeer het zo gek mogelijk te maken en kijk of je zelf kan rond springen door de kamer terwijl je gekke geluidjes maakt. Vooral honden die zelf erg energiek zijn, zullen het moeilijk hebben. Dus bouw ook dit weer langzaam op.

Een andere manier om het moeilijk voor je hond te maken is door hem in positie te brengen en voer voor hem neer te leggen. Hij mag het pas pakken wanneer jij daar toestemming voor geeft. Dit kun je opbouwen tot je zelf de brokjes op de poten van je hond kan leggen.

Nog een manier is om met speeltjes te gaan werken. Laat je hond in positie komen, geen het “blijf” commando en rol het speeltje rustig weg. Laat je hond het speeltje pas pakken wanneer jij daar toestemming voor geeft. Door dit langzaam op te bouwen kun je op den duur het speeltje zelfs weg smijten.

Stappenplan je hond Blijf leren tijdens het lopen

Het blijf commando kun je je hond ook leren tijdens het lopen. Je hond hoeft dus niet netjes in een bepaalde positie te worden gezet, maar je kan hiermee ook je hond laten stoppen met bewegen en netjes stilstaan.

Erg fijn tijdens het loslopen en naderen van een wegovergang.

Stap 1

Loop met je hond aangelijnd, zeg “blijf” en ga direct stilstaan. Omdat jij stopt met lopen zal je hond ook gaan stil staan. Probeer een paar passen door te lopen en loop direct terug naar je hond om te belonen.

Herhaal dit totdat je hond steeds sneller reageert.

Stap 2

Herhaal de eerste stap, maar in plaats dat je echt stil gaat staan verminder je snelheid. Kijk of je hond wel netjes stil blijft staan. Probeer ook weer een paar stappen door te lopen, loop direct terug en beloon.

Gaat je hond niet stil staan, ga dan terug naar stap 1 of probeer nog meer je snelheid te verminderen, zodat je bijna stilstaat.

Stap 3

Loop weer met je hond, zeg “blijf” en geef een klein beetje druk aan de lijn. Verminder zelf geen vaart meer. Door de voorgaande stappen zou je hond nu moeten stil staan. Zet weer een paar stappen, loop terug en beloon te hond,

Blijft je hond niet stilstaan, ga dan terug naar stap 2. Of probeer je tempo nog ietsjes lager te houden dan gewoon doorlopen.

Stap 4

Probeer nu met alleen het commando je hond stil te laten staan. Loop, zeg “blijf” en loop zelf gewoon door. Als je hond netjes stil gaat staan, dan loop jij een paar passen door en kom weer terug om je hond te belonen.

Lukt het nog niet, ga dan terug naar stap 3.

Tips

  • Zeg het commando, maar 1 keer en blijf jezelf niet constant herhalen. Je moet bij wijze van rustig naar de wc kunnen terwijl je hond netjes zit te wachten, zonder dat je elke paar seconden naar je hond moet roepen dat hij op zijn plek moet blijven. Het heeft vaak ook helemaal geen nut om jezelf steeds te herhalen.
  • Zet je hond rustig terug in positie als je hond te snel gaat staan en niet meer netjes blijft. De kans bestaat dat je iets te snel gaat in je training, doe dus een beetje rustiger aan.
  • Let er goed op dat je je hond beloond terwijl hij nog in positie is. Als hij al opstaat of wegloopt en je beloond dan, dan beloon je voor het opstaan of weglopen. Breng je hand met het brokje dus snel naar je hond toe, zodat hij in positie blijft bij het belonen.

En hoe gaat het met jouw training? Lukt alles of loop je nog ergens tegenaan? Laat het me weten in de reacties hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *