fbpx

Het kiezen van de juiste beloning voor je hond

Honden zijn opportunisten en doen dus dingen waar ze zelf beter van worden. Als je met je hond wilt trainen is het dan ook belangrijk dat je hond er voordelen uit haalt, want waarom zou hij anders mee werken aan jouw plan? Zelfs honden met een “will to please” doen niet dingen puur omdat jij dat graag wilt. Nee, ook deze honden werken voor iets dat hun bevalt. Je hond wil dus graag een beloning

Sommigen activiteiten zijn belonend op zichzelf voor honden, denk hierbij aan het schapendrijven voor Border Collies, speuren voor een Beagle, het bijten voor een Mechelaar en graven en vernielen voor alle honden. Maar als jij je hond wilt leren zitten etc dan moet er wel iets leuks tegenover staan voor je hond.

Wat je het beste kunt gebruiken om je hond te belonen is afhankelijk van verschillende factoren. Deze gaan we hieronder bespreken.

Waar wil jouw hond voor werken?

Het allereerste waar je naar gaat kijken is waar je hond überhaupt voor wil werken. Het grootste deel van de honden gaat graag aan de slag voor wat eten, maar een speeltje is ook een zeer populaire optie. Welk speeltje en welk voedsel je precies moet gebruiken kan ik je niet vertellen, want elke hond is anders. Zorg altijd voor meerdere opties, want afwisseling is belangrijk om het leuk en interessant te houden voor je hond.

Voedsel

Voedsel is de makkelijkste manier om je hond te belonen. Met voer kun je namelijk snel achter elkaar aan oefeningen vragen en belonen. Kies dus wel voor een voer beloning die je hond snel kan opeten en niet lang op hoeft te kauwen.

Ik raad altijd om te beginnen met het gewone voer van je hond. Zo laat je de hond werken voor zijn voer en als je niet meer geeft dan de dagelijkse hoeveelheid die hij nodig heeft, dan houd je hem zo ook goed op gewicht.

Wil jouw hond geen poot uitsteken voor zijn dagelijkse kost? Wacht dan eens een paar uurtjes met trainen. Als je hond hongerig is is hij eerder bereid om voor zijn eten te werken. Werkt dat ook niet? Probeer dan iets dat je hond lekkerder vind.

Zorg ervoor dat je meerdere dingen hebt om je hond mee te belonen. Verschillende beloningen kun je gebruiken voor verschillende oefeningen en in verschillende situaties. Deze gaan we later in dit artikel bespreken.

Speeltjes

Een ander veel gebruikte manier om je hond te belonen is door middel van spelen. Met een speeltje kan een hond heel goed beloond worden. Het belonen doe je op dezelfde manier als met voer, alleen kost het je allemaal wat meer tijd. Het is fijn om een speeltje te kiezen waarmee je ook daadwerkelijk samen met je hond speelt, zoals een trek speeltje. Zo houd je je hond dichtbij je en kan er niet vandoor gaan met het speeltje. Dit kun je uiteraard ook voorkomen door je hond aan de lijn te houden.

Als je een speeltje wilt gebruiken als beloning voor je hond tijdens het trainen, dan is het belangrijk dat je een speeltje kiest dat je hond niet altijd ter beschikking heeft. Zorg ervoor dat je speciale speeltjes hebt puur voor de training. Zorg ervoor dat je meerdere soorten hebt. Zo kun je de speeltjes met elkaar afwisselen en favoriete speeltjes voor speciale oefeningen gebruiken.

Overige manieren

Doen voedsel en speeltjes nou niks voor jouw hond? Heb je het idee dat je elk speeltje en elk snackje in de winkel al hebt geprobeerd en werkt eten van jouw bord ook niet? Dan is het tijd om creatief te worden! Want voor elke hond is er wel een geschikte beloning te vinden.

Ga je hond goed observeren, wat vindt jouw hond nou leuk om te doen? Wellicht vind hij het geweldig om kranten en wc rolletjes uit elkaar te scheuren. Nou, daar kun je ook mee gaan werken. Laat hem een stukje krant zien en geef hem deze als hij de opdracht heeft uitgevoerd. Omdat luring een stuk lastiger zal worden kun je je hond ook eerst aanleren om ene target stick aan te raken. De target stick kun je vervolgens inzetten bij lure training. Het zal je een hoop meer tijd (en opruimwerk) kosten, maar je kunt dit soort dingen wel inzetten om je hond iets nieuws te leren. Ook andere “hobby’s” van je hond kun je dus inzetten bij het trainen.

Hoe goed kent je hond de oefening al?

Wanneer je je hond iets nieuws gaat aanleren is het belangrijk dat hetgeen waar je mee beloond niet te leuk is voor je hond. Word je hond namelijk hyper enthousiast, dan is het lastig om ervoor te zorgen dat hij zijn hoofd koel houd. Normale brokjes of een niet al te speciaal speeltje zijn meestal de beste keuzes.

Weet je hond ondertussen wat de oefening is en je je wilt werken aan reactie- en uitvoering snelheid dan kun je wat lekkerders en leukers gaan pakken. Hoe enthousiaster jouw hond is over het beloningsmiddel, hoe enthousiaster en sneller hij de oefening zal uitvoeren.

Let er wel op dat je hond niet te hyper wordt, want dan kan het zijn dat hij de opdrachten slecht gaat uitvoeren en zich niet meer goed focust.

Hoe moeilijk is de opdracht?

Met hoe moeilijk is de opdracht bedoel ik niet of je de hond gaat laten zitten of een spectaculair circus trucje laat doen. Nee ik bedoel hoe moeilijk het voor je hond is om netjes te luisteren in de situatie waar jullie in zijn. Zijn er dingen die de aandacht van jouw hond meer trekken dan jij dat doet. Is hij in een nieuwe omgeving en komen er veel prikkels om hem af?

Zo is zitten in de woonkamer een stuk makkelijker dan gaan zitten in een park vol honden en mensen. Dus thuis in de woonkamer beloon je met iets dat niet zo bijzonder is en buiten in het park moet je toch echt met wat beters komen. Maar als je hond eenmaal aan het park en de oefening is gewend en hij is niet meer zo afgeleid, dan kun je ook hier weer de niet zo bijzondere beloning gebruiken.

Ook de oefening zelf is belangrijk. In dat drukke park je hond los doen van de lijn en naar je toeroepen zal voor de meesten echt de allergrootste uitdaging zijn die ze kunnen bedenken. Een hond die gek is op andere honden en mensen zal met alle plezier iedereen in het park gaan begroeten en met ze spelen. Zorg er dus voor dat jij iets bij je hebt dat vele malen leuker is dan al die honden en mensen. Neem het ultieme speeltje mee en het allerlekkerste eten. Onthoud bij deze specifieke oefening wel dat je eerst het komen aan de lijn oefent, want je wil natuurlijk wel dat dit goed gaat.

Stem je beloning dus af met de oefening die je doet en de situatie waarin je bent.

Hoe belangrijk is het dat je hond de opdracht altijd en zonder twijfel uitvoert?

Voor de ene oefening is het belangrijker dat je hond goed luistert dan de ander. Natuurlijk willen we dat onze honden altijd luisteren en precies doen wat wij willen. Echter zijn het levende wezens met hun eigen gevoelens en gedachten. Het zijn dus geen robots die alles maar klakkeloos uitvoeren.

Maar in sommige gevallen wil je gewoon echt niet dat je hond je negeert. Het beste voorbeeld is wellicht het komen op commando. Als je hond iets heeft gespot in de verte waar hij heen wilt, dan wil je dat je daar zo snel mogelijk een stokje voor kunt steken. Je wilt uiteraard dat je hond zich direct omkeert en naar jou toe komt wanneer je hem roept. Daarom is het belangrijk om bij dit soort oefeningen geweldige beloningen in te zetten. Zorg ervoor dat je hond weet dat dat commando altijd een feestje betekend en dat hij het uitvoeren ervan niet kan weerstaan.

Bewaar de allerbeste beloningen dus voor de meest belangrijke oefeningen en gebruik voor de rest iets dat minder speciaal is.

Heeft je hond overgewicht of ondergewicht?

Dit lijkt wellicht een raar punt om te overwegen als je een beloning uitkiest voor je hond. Echter is het heel belangrijk om je hond in goede conditie te houden. Dit puntje geld dan ook voornamelijk voor het belonen met voedsel.

Een hond die al overgewicht heeft wil je niet nog allemaal extraatjes geven, waardoor hij nog zwaarder kan worden. Gebruik zijn normale voer of pas zijn dagelijkse kost aan als je ook snacks geeft. Een andere optie is om gebruik te maken van calorie arme groeten. Let er wel op dat niet alle normale voer wordt vervangen door snacks en groenten. Je hond moet een goede verhouding aan voedingsstoffen binnenkrijgen. Daarnaast is het belonen met een speeltje ook een goede optie.

Heeft jouw hond ondergewicht? Dan is een extraatje niet zo’n ramp. Laat het echter niet uit verhouding raken met het normale eten van je hond. Het is belangrijk dat je hond voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt in de juiste verhoudingen. Zo zou je er ook voor kunnen kiezen om voor het trainen een handje extra voer te pakken.

Is je hond op goed gewicht, dan wil je dat natuurlijk zo houden. In principe geld dan hetzelfde als bij een hond met overgewicht, hoewel je vaak wel wat meer speling hebt met iets meer geven dan normaal. Maak daar geen gewoonte van, want je wilt dat je hond op een goed gewicht blijft en niet een te zware hond word.

2 reacties op “Het kiezen van de juiste beloning voor je hond

 1. Sheila Van laar zegt:

  Hallo,
  Ik ben nu aan de slag met mijn hond het trainen om een keer los te kunnen lopen. Dat doe ik zoals u doet met een lange lijn.,maar mijn hond vind andere honden heeeeeel interessant. Heb ook alles gebrobbeerd welke beloning ik moet gebruiken.speeltjes heeft ze ook geen intresse voor.ze is wel heel gek op haar eten vers vlees dus dat zou nog een optie zijn.
  Verder probeer ik nog steeds haar fixatie aan te pakken naar andere honden. Ik kan wel iets beter langs andere honden lopen.
  Heeft u nog tips?

  • Iris zegt:

   Hallo, heel goed dat je aan de slag bent gegaan met de lange lijn en je hond niet gewoon direct los hebt gegooid. Een speeltje die je over de grond heen sleept en waar ze achterna moet jagen zou misschien nog interessant zijn. En anders inderdaad met haar voer gaan trainen.
   Met oog op andere honden zou je eerst moeten gaan kijken op welke afstand het wel goed gaat en vanaf die afstand gaan trainen en dan steeds een stukje dichterbij als het goed gaat. Neem hier echt de tijd voor en kijk welk tempo je hond aan kan. Als je een keer te snel bent gegaan, dan neem he gewoon weer een stapje terug.
   Ik hoop dat je hier iets aan hebt 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *