fbpx

Je hond leren zitten op commando doe je zo

hond-leren-ziiten-blog

Wanneer je net een nieuwe hond hebt is het eerste commando waar je de meeste mensen mee bezig gaan het zit commando, maar hoe ga je je hond leren zitten op commando?

Hoe ik een hond het liefste aanleer om te zitten vertel ik in het onderstaande filmpje. Geen zin om een filmpje te gaan kijken? Lees dan door onder het filmpje, want daar beschrijf ik het voor je.

Ga je wel het filmpje kijken, dan kan het alsnog lonen om nog even de tekst onderaan het filmpje te lezen, want daar vind je extra tips en info.

Dutch Trick Dogs – Hond leren zitten

Waarom je hond leren zitten op commando

Het lijkt een standaard commando die iedereen zijn hond moet leren. Wanneer je je hond niet hebt leren zitten op commando zal je ook snel raar aangekeken worden door andere mensen. Maar dat moet niet de drijfveer zijn om jouw hond te leren zitten op commando. Er zijn namelijk genoeg andere redenen om je hond te leren zitten op commando.

Een van de eerste redenen is om je hond ander gedrag aan te bieden wanneer hij zich moeilijk kan beheersen bij visite. Zo laat je je hond focussen op de opdracht om te gaan zitten in plaats van de visite te bespringen. Dit is uiteraard ook handig bij mensen die je op straat tegen komt.

Bij het loslopen kan het wel eens voorkomen dat je andere mensen of een fietser tegenkomt. Hoe leuk jouw hond ook maar is, niet iedereen heeft er zin in om door een hond begroet te worden en sommige mensen zijn zelfs bang voor honden (ja, echt waar het bestaat). Door jouw hond van afstand al te laten zitten laat je zien dat je je hond goed onder controle hebt en is het voor andere mensen minder spannend om jouw hond te passeren.

Mocht je van plan zijn om een gedrag en gehoorzaamheidscursus te gaan volgen of een andere honden training of sport, dan is de kans mega groot dat je hond moet kunnen zitten op commando.

Natuurlijk is de zit ook onmisbaar als je net zoals ik gek bent op trucjes, want vanuit de zit kun je een hoop andere dingen aanleren.

Heb jij ook nog goede redenen om je hond de zit aan te leren, zet ze in de opmerkingen onderaan de pagina! 😀

Gelukkig is het zit commando niet moeilijk om aan te leren.

border-collie-zit
Zit is ook leuk om je hond te laten poseren voor foto’s

Voorbereiding

Voordat je aan de slag gaat met je hond leren zitten is het belangrijk dat je een aantal dingen voor elkaar hebt.

Iets om mee te belonen

Om je hond te leren zitten op commando heb je wat lekkers nodig of iets leuk om mee te spelen. Hiermee ga je je hond belonen als hij het gewenste gedrag laat zien.

We gaan dus werken met positive bekrachtiging werken. Dit houd in dat we de hond een prikkel toedienen die hij als prettig ervaart en daardoor het gedrag vaker gaat laten zien.

We geven in dit geval een brokje (wat je hond geweldig vind), waardoor hij vaker gaat zitten wanneer je hierom vraagt.

Gebruik met voorkeur de brokjes van het dagelijkse eten van je hond. Zo moet hij werken voor zijn eten en is de kans een stuk kleiner dat hij te dik zal worden.

Wil jouw hond nou niet werken voor eten? Stel zijn voer moment uit, zodat hij hongerig is en meer bereid is om te doen voor zijn eten. Werkt dat ook niet? Gebruik dan bij de onderstaande stappen een speeltje in plaats van wat lekkers. Het belonen zal wat langer duren, maar werkt ook heel goed.

Is jouw hond helemaal door het dolle heen als je voer tevoorschijn haalt en wordt hij daardoor onbereikbaar? Gebruik dan iets wat minder lekker is of gebruik een speeltje.

De juiste omgeving

Iets nieuws leren kan lastig genoeg zijn. Denk er maar eens aan als jijzelf in de studieboeken moet duiken. Je leert het beste in een rustige omgeving, zonder veel afleiding en dat geldt ook voor honden.

Ga dus oefenen op een plek waar het rustig is en wat je hond al goed kent. Op die manier kan je hond zijn koppie goed bij de les houden.

Heeft je hond het commando goed onder controle? Dan kun je een omgeving opzoeken met iets meer afleiding. Zoek stapje voor stapje steeds meer afleiding op. Ga pas verder als je hond er klaar voor is, zodat hij altijd succes zal hebben in het uitvoeren van het commando.

Leer je hond je hand te volgen

Als je hond nog niets heeft geleerd is het belangrijk dat hij eerst snapt dat hij een hand met een brokje daarin moet volgen.

Houd een brokje in je hand en houd die voor de neus. Als er interesse in is en de neus wordt tegen je hand geduwd, dan geef je het brokje.

Hierna houd je het brokje voor de neus en beweeg hem langzaam van je hand af. Als je hond je hand volgt, dan beloon je door het brokje te geven.

Laat je hond steeds verder achter je hand aan lopen en maak ook cirkels. Als je hond dit principe snapt, dan ben je er klaar voor om je hond te leren zitten op commando.

Stappenplan om je hond te leren zitten op commando

Gelukkig is het aanleren van de zit niet zo lastig. Met een paar stappen ben je al zo ver.

Stap 1

Houd een brokje in je hand en houd deze voor de neus van je hond. Als hij het brokje door heeft en hem wilt, dan breng je je hand boven het hoofd van je hond en een stukje baar achteren. Doe dit zo langzaam dat je hond je hand kan blijven volgen met zijn neus.

Om het snoepje te kunnen volgen zal hij door zijn achterpoten zakken en gaan zitten. Zodra je hond zit beloon je hem.

Blijf dit herhalen, totdat je hond steeds sneller gaat reageren. Wanneer je het idee hebt dat je hond de bedoeling door heeft ga je door naar stap 2.

Stap 2

Nu is het tijd om een commando aan de beweging te gaan koppelen.

Zeg “zit” vlak voordat je je hand uitsteekt om je hond om zijn kont te lokken.

Het is belangrijk dat je commando en het gebaar binnen een seconden van elkaar volgen, want je hond leert binnen een seconde.

Zeg het commando niet tegelijkertijd met het gebaar. Het gebaar zegt de hond namelijk al genoeg en zal je commando overschaduwen, waardoor je hond niets zal doen met het commando.

Door eerst het commando te zeggen zal dit een voorspelling worden voor je hond wat er vervolgens gaat gebeuren, waardoor hij uiteindelijk al zal gaan zitten bij alleen het commando.

Wanneer je bezig gaat met het commando is het ook belangrijk om een steeds kleiner gebaar te gaan maken en uiteindelijk je hand helemaal niet te gebruiken, zodat je hond op alleen je commando nog reageert.

Tips om je hond te leren zitten op commando

  • Zeg het commando maar één keer
    Wanneer een hond niet luistert zijn we snel geneigd op een commando vaker te herhalen. Maar wanneer je je hond gaat leren zitten om commando zal hij als snel gaan denk dat het commando niet “zit” is maar “zit, zit, ZIT” als je niet oppast. Zeg je commando dus maar één keer en wacht vijf seconden. Daarna kun je het nogmaals herhalen en wellicht je hond even op weg helpen door het brokje voor zijn neus te houden.
  • Kleinere stapjes
    Gaat jouw hond nou niet direct zitten als je een brokje boven zijn hoofd houd? Ga dan heel goed naar zijn lichaam kijken. Als hij een beetje door zijn achterbenen zakt of een beetje buigt dan kun je daar ook al voor belonen. Je maakt de stap gewoon veel kleiner. Ga verder op deze manier en vraag je hond zijn achterpoten steeds een beetje meer te buigen.
  • Zitten vanuit een staande positie is niet hetzelfde als vanuit een liggende positie
    Veel mensen raken er van gefrustreerd dat hun hond wel wil gaan zitten als ze staan, maar je aankijken alsof je gek bent als je het ze vraagt wanneer ze liggen. Het lijkt er op dat honden een commando zien als beweging en niet zo zeer als eind positie. Daarom moet je de zit niet alleen vanuit de staande positie aanleren, maar ook vanuit de liggende positie. Ga te werk net zoals je doet wanneer je hond staat. Dus breng het brokje boven het hoofd en iets naar achteren, Breng het brokje niet naar voren en omhoog, want dan gaat je hond staan (en dat is weel een ander trucje/commando).

Vind je het nou leuk om je hond nieuwe dingen aan te leren, check dan mijn boekje 40+ honden trucjes waarin ik je leer hoe je je hond meer dan 40 leuke trucjes aanleert en abonneer je op mijn YouTube kanaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *