fbpx

Waarom je hond trucjes leren?

Heb je je hond geen trucjes geleerd? Denk je dat het iets voor circus honden is? Wil je dat je hond gewoon hond kan zijn? Dan ben je echt wat aan het missen. Je hond trucjes leren is super leuk en er kleven ook nog eens allemaal voordelen aan. Ik vertel je dan ook met plezier waarom je je hond trucjes zou moeten leren.

Ik zal alvast verklappen dat het geschikt is voor alle honden en je hond nog gewoon hond kan zijn!

Entertaining

Laten we eerlijk zijn en bij het makkelijkste beginnen waarom je je hond trucjes moet leren. Honden trucjes zijn ontzettend leuk om naar te kijken! Mensen vinden het leuk om iemand met zijn hond samen bezig te zien en ze trucjes te zien doen. Het is niet iets wat je dagelijks ziet (behalve als je met mij samenwoont) en zorgt voor een verassend aspect in mensen hun levens.

Je kan het zelfs inzetten om bijvoorbeeld ouderen een leuke dag te bezorgen. Studeer een leuke act in en ga langs bejaardentehuizen om hun dag op te vrolijken. Of ga langs scholen en leer de jeugd wat over honden en moedig ze aan om wat met de hond in hun gezin te doen.

Maar het mooiste is: je hoeft niet eens een show samen te stellen om mensen hun dag te maken. Nee joh, gewoon op een openbare plek gaan oefenen en je zal al veel mensen blij maken. Zelf oefen ik regelmatig vlakbij de supermarkt terwijl mijn vriend de winkel in gaat om boodschappen te halen. Regelmatig komen mensen een gesprekje aanknopen, staan even te kijken of bedanken me vanaf een paar verdiepingen boven me voor de show.

border-collie-water-vrouw

Binding

Hoe meer je met je hond onderneemt en samen doet, hoe sterker jullie band zal worden. Je kan natuurlijk van alles met je hond gaan doen, dus waarom trucjes? Nou trucjes kun je gewoon lekker in huis doen en je hebt er vaak helemaal niets voor nodig dat je nog niet in huis hebt.

Je moet je hond goed leren lezen en je werkt ook aan je eigen timing om goed met je hond te communiceren. Het hoeft ook helemaal niet saai te worden, want je kunt gewoon steeds weer een nieuw trucje leren. Zo blijft het lekker afwisselend en uitdagend.

Je hond leert zo ook dat het leuk is om wat met jou samen te doen en zich op jou te focussen. Want waar jij bent daar gebeuren leuke dingen, daar zijn jullie samen, doen dingen samen, daar krijgt de hond iets lekkers of leuks en aandacht.

Zelfvertrouwen

Als je een onzekere hond hebt kan je deze wat meer zelfvertrouwen geven door hem trucjes aan te leren. Dit komt omdat je hond op een leuke manier leert om succesvol te zijn en nieuwe dingen leert.

Ook kunnen trucjes erg handig zijn als je hond in een situatie is waarin hij wat onzeker word. Denk hierbij aan kinderen die in de vlakbij aan het rennen en gillen zijn, een bezoekje aan de dierenarts of onweer. Met trucjes kun je je hond afleiden en hem iets leuks laten doen. Zo kan hij de vervelende prikkel even vergeten en kan er zelfs een positievere link naar de vervelende prikkel worden gelegd.

Border-collie-bruin-dutch-trick-dogs

Mentale stimulatie

Wist je dat honden gefokt zijn voor bepaalde doelen? Het overgrote gedeelte van de honden werkten altijd voor of met mensen. Ze hadden een taak die ze moesten vervullen, want waarom zou je anders een hond hebben? Een extra mond om te voeden.

Vandaag de dag zit dat natuurlijk anders, maar onze honden gaan nog steeds graag aan het werk. En daarmee bedoel ik niet dat ze urenlang moeten rennen. Nee, hun koppie aan het werk zetten is ontzettend belangrijk. Doe je dat niet, dan kan er een hele hoop vervelende gedragingen om de hoek komen.

Met trucjes training zet je dus het koppie van je hond aan het werk. Je hond moet nadenken wat je nou van hem wilt en allemaal opdrachten uitvoeren. Dit kan een simpele poot op je hand leggen, maar je kan het ook zo moeilijk maken dat hij een kastje opent, daar een blikje drinken uithaalt en aan jou geeft.

Trucjes doen is voor een hond mentaal heel zwaar. Het resultaat is een voldane hond die heerlijk zijn rust kan vinden en geen kattenkwaad maar uithaalt uit verveling of frustratie (sluit fysieke problemen altijd eerst uit bij een dierenarts bij probleem gedrag).

Fysieke voordelen

Maar niet alleen voor mentale voordelen is het goed om trucjes met je hond te doen. Er hangen ook fysieke voordelen aan het doen van trucjes. Veel trucjes kosten wat inspanning voor je hond om te doen. Hierdoor zijn er een hoop trucjes die goed zijn voor de balans, coördinatie en/of kracht. Denk hierbij maar eens aan rechtop zitten met de pootjes in de lucht, in je armen springen, lopen met één pootje in de lucht en door je benen slalommen.

Waar en wanneer je maar wilt

Trucjes kun je oefenen waar je maar wilt, wanneer je maar wilt en op je eigen tempo. Wel is het aan te raden om nieuwe trucjes aan te leren in een rustige en bekende omgeving.

Je bepaald zelf wat je je hond wilt leren en wat je je hond niet wilt aanleren. Je kan dingen aanpassen aan jou en je hond.

Weet je niet hoe je je hond trucjes moet aanleren? Dan raad ik je aan om dit e-boek aan te schaffen. Hier staan een hoop trucjes in en je krijgt levenslange updates. Maar je kan ook eens een kijkje nemen op dit YouTube kanaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *