fbpx

Hoe leer je je hond een poot en high five

Deze keer ga we aan de slag met het aanleren van de poot en high five. Een van de eerste “echte” trucjes die veel honden leren. Ik leg je graag uit wat ik de beste manier vind om je hond deze twee trucjes aan te leren.

Je kunt gewoon het filmpje hieronder kijken om te leren hoe je je hond een poot en high five leert . Als je daar niet zo’n zin in hebt, dan kun je ook gewoon de tekst onder het filmpje gaan lezen.

Waarom je hond de poot en high five aanleren?

De poot en high five zijn leuke en makkelijke trucjes om te leren aan je hond. Ze zijn ook de basis van verschillende andere trucjes, zoals hinkelen en zwaaien.

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg dus dat je de juiste spullen bij hand hebt en in de juiste omgeving bent om je hond te trainen.

Beloning

Je hond gaat natuurlijk niet voor niks aan het werk. Honden zijn opportunisten en doen dus dingen, omdat het hun wat goeds brengt. Dus om je hond een poot of high five te leren moet je iets hebben om je hond mee te belonen. Het makkelijkste is iets kleine voor je hond om op te eten.

Maak met voorkeur gebruik van de dagelijkse brokjes van je hond. Door met het normale voer van je hond te trainen voorkom je dat je hem veel te veel op een dag geeft en hij overgewicht krijgt. Ook zorg je er zo voor dat zijn eetmomenten mooie trainingsmomenten worden.

Heeft je hond niet veel interesse in het voer. Stel de training uit en geef hem nog niks te eten. Een hongerige hond is meer bereid om voor zijn voer te werken. Jij hoeft ook geen lekker broodje als je maag nog vol zit van de vorige maaltijd (en daar wil je dan ook al helemaal niks voor doen).

Op deze manier kun je de echt lekkere dingen ook beter bewaren voor commando’s die een stuk lastiger zijn voor je hond en waarbij je een perfecte reactie wilt hebben, zoals het komen op commando.

Je zou desnoods ook een speeltje kunnen gebruiken bij dit trucje, maar het trucje moet wel in je hand passen. Bij grote rassen kan dat gevaarlijk zijn, omdat zo’n klein speeltje makkelijk door geslikt kan worden.

Stappenplan

We gaan het aanleren van de poot en high five doen met behulp van positieve bekrachtiging. Dit houd in dat de hond een prikkel toegediend krijgt die hij als prettig ervaart en daardoor het gedrag vaker gaat laten zien. In dit geval is die prikkel een brokje en het gedrag is een poot of high five geven.

De poot en high five leer je op dezelfde manier aan. Het enige verschil is hoe je zelf je hand houd. Bij de high five houd je je hand verticaal met je handpalm naar je hond en met de poot houd je je hand horizontaal met je handpalm naar boven. Je loopt dus hetzelfde stappenplan voor beide trucjes door, maar dan met ene andere hand positie.

In 3 stappen kun je je hond al leren om een poot of high five te geven. De 4e stap is optioneel.

Stap 1

Houd een brokje in een gesloten hand voor je hond zijn neus. Je hond zal er waarschijnlijk eerst met zijn snuit tegen aan gaan drukken, maar negeer dit. Wacht totdat je hond ook zijn poot gebruikt om het brokje te krijgen. Zodra hij zijn poot op je hand legt beloon je hiervoor. Herhaal dit totdat je hond door heeft wat de bedoeling is.

Stap 2

Je gaat nu je hand iets verder openen. In plaats van een vuist te maken knijp je alleen je vingers dicht en houd het brokje verstopt in je vingers. Je handpalm is hierbij dus wel zichtbaar. Herhaal dan weer dezelfde stappen als in stap 1.

Stap 3

Nu gaat je hand nog verder open. Strek je vingers helemaal en gebruik geen snoepje meer. De meeste honden hebben ondertussen wel door dat ze hun poot op je hand moeten leggen wanneer je deze aanbiedt.

Stap 4

Nu je hond succesvol zijn poot op je uitgestrekte hand legt kun je er een commando aan gaan koppelen.

Zeg “poot” of “high five” vlak voordat je je hand uitsteekt. Zo gaat het commando voorspellen wat er vervolgens gebeurt (jij steekt je hand uit) en weet hoe hij hierop moet reageren.

Tips

  • Wil je hond nou geen poot of high five geven zonder dat jij een brokje in je handen hebt? Dan kun je een van de onderstaande dingen doen of deze combineren:
    • Blijf nog wat langer bij de stappen met een brokje in je handen, wellicht heeft je hond gewoon wat meer tijd nodig.
    • Houd bij de uitgestrekte handpalm een brokje tussen je vingers in en kies voor een steeds kleiner brokje.
    • Beloon niet meer vanuit de hand die je opsteekt, maar juist met je andere hand.
  • Leer je hond aan om je te spiegelen. Accepteer alleen je hond zijn linkerpoot als jij je rechterhand uitsteekt en accepteer alleen de rechterpoot als jij je linkerhand uitsteekt.

Wil je je hond nog meer leuke trucjes leren? Abonneer je dan op dit YouTube kanaal en neem eens een kijkje bij dit boek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *