fbpx

Adopt Don’t Shop? Hou toch eens op met dat gezeur

adopt-don't-shop-onzin

Ook in Nederland hoor je steeds vaker de term adopt don’t shop. Een term die is overgewaaid uit de VS.  Iets waarvan mij de nekharen omhoog gaan staan. Maar ik zal er wel alvast bij zeggen dat ik niet tegen adopteren ben. Adopteren is iets heel moois. Maar ik vind dat het “adopt don’t shop” goede te ver gaat. Waarom?

Wat houdt “adopt don’t shop” in?

Deze term is in het leven geroepen door het LCA. Het was in eerste instantie bedoeld om honden en katten een huis te geven die op straat leefden of in asielen zaten. En het is tegen de handel in pups en kittens in dierenwinkels. Iets dat in Nederland sowieso niet mag. Hier zie je geen puppy’s en kittens in dierenwinkels zitten waarvan je geen idee hebt waar ze vandaan komen, omdat het bij de wet verboden is.

Daarnaast hoor je “adopt don’t shop” ook met betrekking tot broodfokkers. En dat is iets waar ik het wel mee eens ben. Wat het fokken voor winst en zonder oog op gezondheid en welzijn is onethisch.

Hoewel een hond adopteren een zeer goede keuze is. Lijkt het wel alsof iedereen die rashonden fokt en mensen die een rashond wil kopen zich moet schamen. Alsof je alleen een hond mag nemen als je hem adopteert, want anders zou je meewerken aan iets afschuwelijks.

Online zie je dat er steeds vaker neerbuigend over een hond kopen bij een fokker wordt gedaan. De hashtag #adoptdontshop is uit zijn verband gerukt.

Adopt Don’t Shop is niet relevant voor Nederland

Zoals ik hierboven al zei is Adopt Don’t Shop onder andere gericht op de verkoop van puppies en kittens in dierenwinkels. Nou dat mag niet in Nederland en gebeurt dus ook niet. Daar heb je al de eerste reden.

Wist je dat ze in Amerika Kill Shelters hebben? Dat zijn dierenasiels waarbij alle dieren worden geaccepteerd. Het maakt niet uit hoe oud je hond is, hoe zijn lichamelijke gesteldheid is en hoe zijn mentale gesteldheid is. Deze dierenasiels nemen vaak meer dieren aan dan ze aankunnen. Hierdoor moeten ze dieren euthanaseren. Degene die het langste in het asiel zitten worden geëuthanaseerd. Het maakt niet uit hoe lief, leuk en gezond de hond is.

Je kan dus wel nagaan hoe ontzettend veel ongewenste dieren daar te vinden zijn. Maar raad eens? Dit hebben wij in Nederland niet! Hier worden honden en andere (huis)dieren niet zomaar in geslapen. Ook zitten de dierenasiels hier niet propvol. Er is hier vaak nog gewoon ruimte en daarnaast zit er geen asiel in elke Nederlandse stad.

Er zijn enkele honden die inderdaad lange tijd in een asiel zitten, maar dit is eerder de uitzondering dan de regel. Sommige honden zitten er maar een paar dagen, voordat ze een nieuw plekje hebben.

Dus ja… is het ongewenste honden probleem hier nou echt zo groot?

Waarom wel kopen en niet adopteren

Honden die op een juiste manier zijn gefokt kunnen juist iets heel moois toevoegen aan de populatie van het ras en aan het leven van de eigenaren.

Hondenrassen zijn niet voor niks gefokt en zijn zo verschillende van elkaar. Elk ras is gecreëerd met een reden, een functie die de hond voor de mens moest uitvoeren. Dit kan van alles zijn van beschermen van het vee tot het drijven van het vee. Van het trekken van een slee in de sneeuw tot bewaken van het erf. Van het ophalen van wild tot het aanwijzen van waar het wild zich bevindt. Maar ook van het vechten tegen beren tot het in holen duiken om op dassen te jagen en nog zo veel meer.

Door generatie na generatie op bepaalde eigenschappen te fokken beschikken de individuen binnen een ras over allemaal ongeveer dezelfde eigenschappen. Het zijn uiteraard nog allemaal individuen met elk zijn eigen karaktereigenschappen.

Zo mag je van bijvoorbeeld een Mechelse herder verwachten dat hij graag met je samenwerkt en waaks is. Van een Border Collie dat hij een grote neiging heeft tot drijven en veel mentale stimulatie nodig heeft. Bij een windhond mag je verwachten dat hij achter wild aan rent, zodra hij het ziet bewegen.

Door deze eigenschappen weet je dus goed wat je kunt verwachten als je een rashond in huis haalt. En zo weet je ook of de hond goed bij je zal passen of niet.

En ja er zijn zeker rashonden in asielen te vinden, maar deze hebben vaak een niet zo leuk verleden. Het is vaak niet voor niks dat de hond in het asiel zit. Dus dan heb je dus ook nog potentiële gedragsproblemen om mee te dealen, want direct aangeeft waarom “adopt don’t shop” niet voor iedereen een strak idee is. Maar uiteraard heeft niet elke asielhond issues.

Wanneer je wel een pup koopt bij een GOEDE fokker, dan heeft deze een goede basis gekregen. Ook heb je zelf ook nog veel invloed om hoe de pup zich zal ontwikkelen tot volwassen hond.

Je kunt je hond als pup al klaar gaan stomen voor het werk dat hij later moet gaan doen of de sport die je samen wilt gaan doen.

Natuurlijk zijn er genoeg geschikte asielhonden, maar die moet je maar net treffen.

Weet je wat er gebeurt als er geen honden meer worden gefokt?

Als er geen rashonden meer worden gefokt en alles een mengelmoesje is, heb je geen idee meer wat je in huis haalt. Het is maar te hopen dat de hond bij jou en je leefstijl past. Ja, want wat zal een whippet X pitbull X cattle dog X berner sennen wel niet voor soort hond zijn? Welke genen krijgt hij mee en zullen er eigenschappen met elkaar gaan botsen? Hoop je dat de whippet zal overheersen, maar wordt het toch de cattle dog en zit jij daarop te wachten?

Daarnaast zijn er al snel geen honden meer beschikbaar als iedereen alleen maar adopteert en mee doet met de “adopt don’t shop” beweging. En als er helemaal niet meer wordt gefokt zal je over een aantal jaren ook helemaal geen honden meer kunnen kopen of adopteren. Honden zullen uitsterven als we er niet mee fokken.

Er is gewoon een grote vraag aan honden en daarvoor moeten er gewoon honden gefokt worden.

Uiteraard is het wel belangrijk dat men op een goede manier fokt .

Hoe zou er naar mijn mening gefokt moeten worden

Als je gaat fokken met dieren hoor je dit op ethische manieren te doen. Je kiest twee dieren die goed matchen en waarvan jij hoopt dat de jongen een bepaalde uitkomst hebben met betrekking tot fysieke- en karaktereigenschappen.

Heb je een hond met te veel wit voor het ras, dan zoek je daar een bij met minder wit. Heeft de ene hond te veel eye in het schapendrijven, dan zoek je daar een bij met minder eye. Of heeft je hond een te zachte beet met pakwerk, dan zoek je er een bij die wel een hele goede beet heeft. Op die manier hoop je dat alles in balans komt en dat de pups dichterbij het perfecte beeld komen dat jij in gedachte hebt van het ras en wat bij de rasstandaard past.

Maar ook een kruising doe je met goede redenen, omdat je hoopt dat er bepaalde eigenschappen uitkomen. Of omdat je het ras zo wilt verbeteren en voor een grotere genenpoel wilt zorgen.

Dus zie je een nestje van een kruising, vraag dan altijd waarom ze die mix hebben gekozen. Komt daar geen nuttig en goed onderbouwd argument uit? Koop daar dan geen pup.  Maar hetzelfde geld ook voor rashonden. Ga altijd na wat de motivatie is geweest voor de combi.

Daarnaast komt gezondheid ook nog kijken. Uiteraard ga je niet fokken met dieren waarvan je weet dat ze iets mankeren. Combinaties maken waarvan je weet dat (een deel van) de jongen daar de dupe van worden, zoals twee merles met elkaar kruizen is ook uit den boze. En incest is uiteraard een grote no-go.

In het geval van stamboomhonden moeten deze getest zijn op verschillende aandoeningen, afhankelijk van wat in het ras voorkomt. In het geval van niet stamboom honden is het ook verstandig om dezelfde testen te doen.

Persoonlijk ben ik niet tegen stamboomloze honden. Veel hondenrassen hebben namelijk een kleine genenpoel en dat zorgt ook voor problemen. Helaas kun je zonder stamboom niet de voorouders achterhalen, waardoor incest wel weer op de loer ligt. Maar stamboomloze honden kunnen ook heel gezond zijn en het heel goed doen in het werk waar zijn van origine voor zijn gefokt. Vaak kan een stamboomloze hond nog een stamboom krijgen als hij door bepaalde keuringen kan komen.

Daarnaast ben ik ook niet tegen mixjes en onherleidbare honden, want daar zit ook een hele hoop leuke honden bij. Maar heb je bepaalde doelen voor ogen met je hond op het gebied van sport of werk, dan is het maar te hopen dat zo’n hond het erg goed in zal doen.

Wat naar mijn mening een goede oplossing is om te voorkomen dat honden worden gedumpt

Terug naar “adopt don’t shop”. Oke ik heb nu m’n hele preek gehouden over waarom er wel gefokt en gekocht zou moeten worden en hoe dat in mijn ogen moet gebeuren.

Maar fokken neemt natuurlijk niet het probleem weg van zoveel honden die herplaatst worden en in asielen of op straat terecht komen.

Natuurlijk is een deel van het probleem broodfokkers die alles voor het geld doen en achtertuin fokkers en gelegenheidsnestjes die geen flauw idee hebben waar ze mee bezig zijn. Deze mensen doen vaak hun pups ook naar elk persoon die er interesse in heeft en het geld heeft.

Dus broodfok moet stoppen. En mensen die zelf een nestje willen fokken moeten zelf meer info opzoeken en hier daadwerkelijk wat mee doen. Zij moeten op hun beurt de mensen die interesse hebben heel goed duidelijk maken wat het ras inhoudt en wat een hond hebben inhoud. En als het een mix is vertellen wat de slechtste uitkomst van de rassen samen kan zijn. Op die manier gaan mensen echt goed gaan nadenken of ze wel een hond willen en of zie die specifieke hond wel willen.

Ik denk dat iedereen die interesse heeft in een hond beter geïnformeerd moeten worden over wat het inhoudt om een hond te hebben. Hoe lang je er wel niet voor moet zorgen en wat daar wel niet allemaal bij komt kijken. En bijvoorbeeld zoeken naar een leuke hondensport om met je hond te doen, zodat hij ook in zijn behoeften word voorzien.

Daarnaast moeten ze zich eens heel goed gaan inlezen over het ras van de hond of de rassen die erin zitten. Probeer meerdere mensen te ontmoeten met die honden en ontmoet de honden om echt een goed beeld van het ras te kunnen vormen. En vraag mensen hoe hun dag eruitziet met een hond, kan jij dat ook?

Ga bij een kruising ook na wat de goede en slechte eigenschappen van de rassen zijn. Kun je er mee omgaan als alle slechte eigenschappen in jouw pup omhoogkomen.

Conclusie

De conclusie is dus eigenlijk dat mensen zich meer bewust moeten zijn van wat ze nou willen en de verantwoordelijkheid die daarbij komt. En gebruik een nieuwe hashtag, zoals #stopbroodfokkers of #verantwoordehondenfok.

Verschillende soorten media zullen hier goed aan kunnen meewerken, door niet alleen de goede dingen van een ras te laten zien. Maar ook te laten zien dat niet elk ras een labrador is een ander jasje (iets waar veel mensen naar opzoek lijken te zijn).

Ik zal met mijn eigen statement starten:
Naar mijn mening en ervaring is een border collie geen hond voor beginners. Ik zou mijn hond nooit zomaar aan iemand meegeven. De reden is, omdat ik weet dat ze je helemaal gek kan maken als je niet weet hoe je met haar om moet gaan. Weet je dat wel? Dan heb je een geweldige hond in huis gehaald, waar je heerlijk mee kan sporten en dingen ondernemen. Ben je een beginner maar wil je er 100% voor gaan? Heb je je al helemaal ingelezen over honden en met mensen meegelopen en dingen geleerd? ja dan kan je opzoek gaan naar een goede fokker die wellicht een goede pup voor je heeft.

Dit bericht is gepost in Mening. Bookmark de link.

2 reacties op “Adopt Don’t Shop? Hou toch eens op met dat gezeur

 1. mv zegt:

  Er moeten helemaal geen dieren moeten zijn die wij de term huisdier geven. En ja fokkers vind ik volstrekt onethisch. Het is dan ook bull dat alle rescues mengelmoesjes zijn. Mensen gooien ook gewoon rashonden en katten de deur uit als ze ze zat zijn. Er zijn zoveel dieren op de planeet zonder gezin. Zou je een kind ook op deze manier laten maken, want dat is ook gewoon fokken. Ik ben er namelijk ook van overtuigd dat er meer dan genoeg mensen zijn op de wereld. Die de planeet vernietigen, dieren martelen en gebruiken als ding, hele diersoorten uitmoorden om maar wat te noemen. Geen mensen op de planeet zou echt een gewenste situatie zijn. Voor de planeet en dieren beter. De mens heeft zich boven de dieren gesteld, maar is helemaal niet beter of slimmer.

  • Iris zegt:

   Ik ben het helemaal met je eens dat geen levensvorm ons mensen waarschijnlijk zal missen op de aarde. De schade die de mensheid aanricht aan dier, natuur en elkaar is verschrikkelijk.
   Echter zijn we er nog gewoon allemaal en hebben we huisdieren. Ik denk dat veel huisdieren een heel fijn leven kunnen hebben bij mensen. En ja, er zijn ook genoeg mensen die het echt niet goed doen met huisdieren hebben. Dat is niet oke, maar de wereld is niet perfect en daar doe je niks aan. Het enige dat we kunnen doen is het zelf goed doen en een goed voorbeeld aan anderen geven en helpen waar mogelijk. Dier en mens kunnen elkaar zo veel goeds brengen.
   Wel denk ik dat we verantwoord om moeten gaan met fokken. Want door onverantwoorde fok is er veel ellende in de wereld gekomen. Agressie is in rassen gekomen dat er nooit was en laten we het maar even niet hebben over de lichamelijke toestand van sommige rassen. Ook zijn er door ondoordacht kruisingen maken honden die niet helemaal lekker in hun koppie zitten, omdat bepaalde raseigenschappen botsen. Ik heb niks tegen kruisingen, maar het moet wel met een reden gedaan zijn en goed nadacht zijn over wat er uit komt en naar wat voor soort huisjes die honden moeten gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *