fbpx

12 meest gemaakte fouten bij het trainen van je hond

Je doet zo hard je best, maar toch wil je hond niet naar je luisteren. Het trainen gaat niet lekker en soms vraag je je af of je niet gewoon een domme hond hebt. Helaas moet ik je mededelen dat er vaak iets in de training zelf niet helemaal lekker gaat waardoor je met je hond tegen een muur aanloopt. Je bent gelukkig niet de enige met problemen, Daarom heb ik de 12 meest gemaakte fouten bij het trainen van een hond hieronder omschreven. Daarbij zal ik je ook vertellen hoe dit op te lossen.

Je bent zelf gespannen of gefrustreerd

Een van de eerste fouten om eens naar te kijken als je gaat trainen met je hond is hoe jij eigenlijk in je vel zit. Ben je gespannen of gefrustreerd, dan hoef je eerst even niet naar de onderstaande punten te kijken totdat je dat hebt opgelost.

Net zoals jij niet met een gespannen en chagrijnige collega wil werken (ik in ieder geval niet), wil je hond dat ook niet. Als je met een walm van spanning om je heen wat met je hond wilt doen, dan kan je er wel naar fluiten.

Houd er rekening mee dat als je perfectionistisch wilt zijn, dit ook een vorm van spanning is. Dus wil jij dat je hond perfect in het gareel loopt en ga je veel van jezelf en je hond verwachten. Ja…grote kans dat het niet lekker gaat. Geloof me ik kan ervan weten, want dat was mijn grootste fout op de hondenschool. Overal ging het trainen perfect behalve daar.

Dus haal diep adem tel tot 10, laat los en kijk hoe je je voelt. Al wat beter? Mooizo, probeer nu nog eens te gaan trainen. Gaat t nog steeds niet goed? Misschien is het je dag niet of niet de juiste situatie voor jou. Ga trainen op een andere dag, probeer de situatie te veranderen of leer ermee om te gaan.

Je hond heeft te veel energie op het moment

Wil jij hele leuk trucjes aan je hond gaan leren, maar je hond heeft geen focus en stuitert om je heen alsof hij vier blikjes energydrank op heeft? Vergeet dan niet dat lichamelijke uitdaging ook belangrijk is voor je hond.

Dus ga eerst even lekker samen spelen of buiten sporten samen. Doe dit niet te lang, want je wilt natuurlijk niet dat je hond te moe is geworden om te trainen.

Heb je juist een sportieve activiteit waarbij hij geen rust kan vinden? Probeer dan juist wat hersenspelletjes of trucjes om hem kalmer te krijgen.

Niet vaak genoeg oefenen

Oke jij en je hond zitten lekker in jullie vel, maar alsnog krijg je het niet voor elkaar om je hond dingen te leren. Een van de fouten die ik veel gemaakt zie worden als mensen hun hond trainen is dat ze dit niet vaak genoeg doen. Alleen trainen wanneer je cursus hebt met je hond is niet voldoende. Thuis moet je ook aan de gang. Maar ook als je wel thuis traint moet je dit wel met regelmaat doen.

Zelf heb je ook niet de tafels (2×6 etc) geleerd door dit maar één keer in de week op school te oefenen. Nee dit deed je dagelijks zowel op school als thuis. Sommige dingen moet je er echt in stampen. En als je het dan eindelijk wist, dan moest je het ook blijven onderhouden. Als je dit nooit doet dan wordt het later stukken moeilijker of je weet het helemaal niet meer.

Hetzelfde geld voor honden. Oefen elke dag even met je hond en het liefste twee keer per dag een kwartiertje. Is dat te veel gevraagd? Probeer het dan in ieder geval vier keer in de week te doen voor een kwartiertje per keer. Je zal merken dat hoe vaker je oefent, hoe beter het zal gaan.

Beginnen in de verkeerde omgeving

Oke je oefent met regelmaat en jij en je hond zitten lekker in je vel. Wat zijn dan nog meer fouten die je kan maken met het trainen van je hond? Nou, dat is simpel eigenlijk en dat is beginnen met oefenen in de verkeerde omgeving.

Zo zullen veel mensen veel oefeningen voor het eerst doen op de puppy cursus. Maar laten we realistisch zijn. De omgeving is nieuw voor je pup en er is ontzettend veel afleiding. Allemaal nieuwe geurtjes, mensen en honden! Het is dan toch niet realistisch om van hem te verwachten dat hij focus op jou heeft?

Je moet het uiteraard ergens leren. Maar je kan ook eerst even thuis aan de slag gaan als voorbereiding. Zo kan je hond in een rustige en vertrouwde omgeving leren wat je nou van hem wilt. Daarna kun je steeds lastigere plekken opzoeken. Persoonlijk ben ik er dan ook niet zo’n fan van om met een 8 weken oude pup naar cursus te gaan, jullie moeten eerst aan je band werken en elkaar leren kennen.

Maar ook bij oudere honden geld dit. Alles wat je nieuw aan je hond wilt leren dient eerst te gebeuren in een rustige en vertrouwde omgeving. Zo wordt je hond niet afgeleid en kan zich goed op jou focussen.

Op maar 1 of een paar plekken oefenen

Dat je hond iets kan en goed luistert op de ene plek, betekend niet dat hij dat ook gaat doen op een andere plaats. De fout die mensen vaak maken bij het trainen van hun hond is dat ze gefrustreerd worden naar hun hond als hij op een andere plaatst niet luistert. “he, doet niet zo stom, thuis weet je ook hoe je moet zitten”.

Honden leren in context, dus ze moeten leren dat de omgevingscontext er niet toe doet. Dus als je hond heeft leren zitten in de woonkamer, dan ga je dit proces vervolgens in een andere kamer in huis doen. Daarna ga je naar de afgesloten tuin gevolgd door de oprit, waarna je een stukje de straat in gaat enzovoorts. Je zoekt dus steeds een andere omgeving op met steeds een beetje meer afleiding, mits je hond het goed heeft gedaan in de vorige situatie.

Als je dit veel oefent zal je merken dat je nieuwe oefeningen ook steeds sneller in een zeer afleidende omgeving succesvol kunt uitvoeren.

Slechte bekrachtiger

Lijkt jouw hond gewoon helemaal geen interesse te hebben in wat je hem aanbiedt, heb je geen idee hoe je hem moet motiveren? Heb je het idee dat je hem iets heel leuks of lekkers aanbiedt? Een grote fout die veel gemaakt wordt is dat mensen denken een goede beloning te hebben voor het trainen van hun hond, maar voor de hond is dit helemaal geen bekrachtiger.

Dit klinkt wellicht wat verwarrend, dus ik ga je het verschil uitleggen tussen een beloning en een bekrachtiger. Een beloning is iets dat wij zien als iets positiefs voor de hond, maar daar hoeft de hond het helemaal niet mee eens te zijn. Zo kan het zijn dat jij denkt dat een olijf een goed idee is om je hond te geven, maar je hond vind het maar een vies stinkend ding. Een bekrachtiger is iets dat de hond motiveert om iets te doen. Het is iets dat het gedrag dus bekrachtigd. Het kan zijn dat dit een stuk pens is waar wij zelf wel van over onze nek kunnen gaan.

Het moreel hiervan is dat je opzoek moet gaan naar iets dat jouw hond motiveert. Iets wat hij ook als een beloning ziet en niet alleen jij. Wellicht kan dit artikel je hierin wat verder helpen.

Op het verkeerde moment belonen

Ik denk dat deze fout bij het trainen van je hond echt een van de meest gemaakte fouten is. Je hond ging netjes zitten en je wilt hem vrolijk belonen hiervoor. Maar op het moment dat je gaat belonen staat je hond op en pakt de beloning al staande op. Onbewust heb je het opstaan nu onderdeel van de oefening gemaakt, want toe hij stond werd hij beloond.

Het is dus belangrijk dat je je hond beloond wanneer hij nog in positie is. Niet als hij uit positie gaat. Dus als je wilt dat je hond zit, dan belonen wanneer hij nog zit. Komt je hond uit positie? Plaats hem dan eerst terug in positie en probeer nu weer om je hond in positie te belonen.

Altijd belonen

Wat we veel zien als iemand altijd en constant heeft beloond voor gewenst gedrag is dat de hond op den duur niks meer wil doen zonder daar beloond voor te worden. Dus als hij niet weet of jij een snackje voor hem hebt, dan kan je ernaar fluiten dat hij doet wat je van hem vraagt. Maar dit kan ook gebeuren als je te lang hebt getraind met een lure (snackje) in je hand. Dit los je op door met je andere hand te gaan belonen en niet met degene waarmee je hem in positie lokt. Vervolgens kun je je lok hand leeg houden.

Maar als je altijd beloond dan is het belangrijk hier verandering in te gaan brengen. Probeer eerst eens 1 keer een oefening te doen zonder te belonen. De oefening daarop beloon je wel weer. Beloon gewoon een aantal keren en doe hier en daar eens een keer zonder belonen. Bouw dit uit, maar let er op dat je er geen patroon in doet. Het moet random zijn, want anders vogelt je hond dit uit. Op deze manier kun je steeds meer oefeningen achter elkaar gaan vragen zonder elke keer te belonen. Onthoud wel dat het belangrijk blijft om je hond wel regelmatig te belonen, want anders is het voor hem niet leuk meer.

Commando op verkeerde moment koppelen

Alles gaat goed je hond voert alles netjes uit, maar je moet nog steeds gebaren blijven maken terwijl je alles op stemcommando wilt kunnen doen. Een van de veelgemaakte fouten op dit gebied van het trainen van je hond is dat het commando niet op het juiste moment wordt uitgesproken.

Het is wat afhankelijk van hoe je een oefening aanleert en wat voor oefening het is. Maar in de meeste gevallen geld dat je het commando moet zeggen, voordat je het gebaar gaat maken. Op die manier gaat je commando voorspellen wat er vervolgens gaat gebeuren. En dat is dat jij een gebaar gaat maken, waarop je hond iets doet waardoor hij beloond word. Uiteindelijk wordt dat voorspellende commando genoeg om je hond de oefening te laten uitvoeren.

Als jet het commando tegelijkertijd met je gebaar zegt, dan zegt dat de hond niet zoveel. Je gebaar verteld hem al genoeg, dus wat je zegt is irrelevant. Maar het zou wel kunnen lukken moet ik eerlijk zeggen. De kans is echter groot dat het veel langer gaat duren. Een voorspeller is altijd beter. Het commando na het gebaar zeggen is al helemaal niet zo bijzonder voor je hond.

De lat te hoog leggen/te snel willen gaan

Ik weet zeker dat jouw hond awesome is en dat hij veel kan leren en slim is, maar dat weerhoudt je er niet van om daardoor de fout te maken om te veel van je hond te vragen tijdens het trainen. Ik snap dat je enthousiast bent en een mooi doel voor ogen hebt en dat moedig ik ook echt aan.

Echter kan iets voor onze honden soms wat lastiger zijn dan wij zelf doorhebben. Soms moeten we wat minder enthousiast zijn en minder pushen om onze honden succesvol te laten zijn. Wellicht moet je de stapjes in je training zelf nog wat kleiner maken. Snapt je hond het dan misschien wel? En oefen eens wat langer door op dezelfde stap voordat je verder gaat, wellicht gaat het dan opeens wel goed.

De lat te laag leggen/ach dat kan mijn hond toch niet (want het is zijn ras)

Het tegenovergestelde van het vorige komt ook vaak voor. Veel mensen maken de fout om hun hond te onderschatten en denken dat trainen geen zin zal hebben. Maar honden zijn slimmer dan je denkt. Zelfs een Basset Hound kan trucjes leren. Echt waar geen grapje, dus laat je niet tegenhouden door (ras) vooroordelen. Alles zal er niet even spectaculair uitzien bij elke hond, maar laat je daar niet door tegenhouden. Train op jullie eigen niveau en ga je niet vergelijken met anderen.

Je stopt steeds op het verkeerde moment

De laatste in het rijtje van meest gemaakte fouten bij het trainen van je hond is op het verkeerde moment stoppen.

Meestal stoppen we pas als de hond al moe is en er geen zin in meer in heeft. Dat is veel te laat! Je wilt graag dat de training een goede indruk achterlaat bij je hond, zodat hij er de volgende keer weer zin in heeft. Dus stop als het nog super leuk is. Dat klinkt en voelt wellicht heel tegenstijdig, maar je hond zal het beste onthouden wat er als laatste gedaan is. Het beste is zelfs om even wat anders leuks na de training te doen, zoals spelen en wandelen. Zo wordt de hele ervaring super leuk en krijgt je hond meer zin in samen trainen.

Om je nog wat beter hierbij in te kunnen leven zal ik een menselijk voorbeeld geven. Stel je gaat een sport beoefenen en dat vind je harstikke leuk. Je hebt echt de sport voor jou gevonden. Maar elke keer dat je er bent is de training super intens en eigenlijk boven je niveau. Na elke training ben je keer op keer helemaal stuk, echt gebroken. Grote kans dat je de sport na verloop van tijd steeds minder leuk gaat vinden, je gaat op den duur met tegenzin heen en uiteindelijk stop je zelfs. Zo voelt het ook voor je hond als je veel te lang door blijft trainen, hoe aanlokkelijk het ook maar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *