fbpx

Hoe leer ik mijn hond mee hardlopen?

Als je bent zoals mij, dan vind je hardlopen wellicht niks aan in je eentje. Maar geloof me als ik zeg dat hardlopen met je hond stukken leuker is! Het kan zijn dat je hardlopen wel al heel leuk vindt, maar je hond ook lekker wilt mee laten hardlopen met je rondes. Hoe dan ook is het belangrijk om je hond goed te leren hoe hij netjes met je mee loopt. In dit artikel vertel ik je alles dat je moet weten om veilig en leuk met je hond te kunnen hardlopen. Ook vertel ik je hoe je het daadwerkelijk starten met hardlopen aanpakt.

Onthoud dat hardlopen met je hond niet hetzelfde is als canicross. Bij canicross hebben jullie speciale gear aan en trekt de hond. Bij hardlopen met je hond trekt je hond niet en loopt hij relaxed met je mee. Daarnaast zijn er nog meer verschillen, maar dit is zo snel het belangrijkste.

Kun je met jouw hond hardlopen?

Voordat ik er op in ga hoe je start met het hardlopen met je hond, gaan we eerst kijken of je hond geschikt is om mee te gaan hardlopen.

Leeftijd

Het eerste waar je naar dient te kijken is de leeftijd van je hond. Er word aangeraden om pas te gaan hardlopen als je hond uitgegroeid is. Dus als hij 1 á 1,5 jaar oud is. Maar in de meeste gevallen kun je wel al heel rustig beginnen als je hond 10 maanden oud is. Dan is het wel belangrijk om interval training te doen en je hond alleen rechte stukken in een draf te laten lopen. Je bent dan eigenlijk alleen nog maar bezig met je hond te leren wat het is om samen te hardlopen en wat kracht en conditie op te bouwen, meer niet.

Grootte

Daarnaast is de grootte van je hond belangrijk. Als jij van plan bent om 5 km te gaan hardlopen. dan is de kans klein dat het gaat lukken met een klein hondje. Kleine hondjes kunnen niet zo snel en ver hardlopen als de meeste mensen willen. Middelmaatjes en grotere honden kunnen dit vaak wel zonder problemen. Zeer grote honden moet je ook mee oppassen, want voor hen kan het erg belastend zijn voor het lichaam.

Gewicht

Het gewicht van je hond speelt ook een belangrijke rol. Honden met overgewicht dienen eerst af te vallen, voordat je met ze gaat hardlopen. Met overgewicht is hardlopen er belastende voor de gewrichten van je hond. Honden met ondergewicht dienen eerst aan te komen. Want je hond moet natuurlijk niet nog verder afvallen. Je hond moet dus een gezond gewicht hebben, voordat jullie samen kunnen hardlopen.

Fysieke beperkingen

Als laatste is het belangrijk om te kijken of je hond fysieke beperkingen heeft, zoals blessures en afwijkingen. In de meeste gevallen is hardlopen met je hond dan ook geen optie.

Neem voor de zekerheid altijd even contact op met je dierenarts om te kijken of je hond geschikt is om mee te hardlopen. Deze kan de hond altijd het beste beoordelen.

De juiste uitrusting

Hardlopen met je hond ga je uiteraard niet doen in je normale kleding en met de normale lijn van je hond. Om verantwoord samen hard te lopen is het belangrijk dat jullie beide de juiste uitrusting hebben.

Sportkleding, hardloopschoenen, heupgordel en elastische lijn. Lijn zit vast aan de halsband ivm cooldown.

Sportkleding en schoenen

Voor jou geld dat je sportkleding moet hebben waar je lekker in kan bewegen en wat past bij de buitentemperatuur, zodat je het niet te warm of koud zal hebben. Goede schoenen zijn ook een echte must om te hebben. Als je veel in het bos gaat hardlopen is het belangrijk dat je trail schoenen hebt met veel grip om uitglijden te voorkomen.

Heupgordel en lijn

Hardlopen gaat niet lekker als je een lijn in je handen hebt (geloof me, ik kan het weten). Dus een goed zittende heupgordel is echt aan te raden. Er zijn speciale heupgordels te koop om samen met je hond hard te lopen. In de meeste gevallen zit hier ook een (elastische) lijn bij waarmee je je hond aan jou verbind. Let goed op de lengte van de lijn. Als deze te lang is kan je daarmee in de knoop komen als je hond netjes naast je loopt tijdens het hardlopen. Ook dat kan ik uit ervaring beamen. Je stapt dan over de lijn heen en hebt vervolgens de lijn tussen je benen zitten.

Ook al loopt je hond netjes naast je, ook dan is het aan te raden dat de lijn elastisch is of een elastisch stuk erin heeft. Mocht je hond een keer treuzelen of opzij springen oid, dan wordt de klap door het elastiek opgevangen en hebben jij en je hond daar minder last van.

Tuig

Voor je hond is het het belangrijkste dat deze bij voorkeur een goed passend Y-tuig of sport tuig aan heeft. Een halsband kan als je er heel zeker van bent dat er geen spanning op de lijn zal gaan komen, maar is zeker niet aan te raden.

Y-tuig van Lily

Een Y-tuig is een tuig dat langs de hals naar de borst loopt en tussen de voorpoten in gaat. Als je naar je hond vanaf de voorkant kijkt ziet het tuig er uit als een Y. Het tuig mag niet in de oksels komen, want dat gaat schuren. Het is belangrijk dat hij goed past en niet gaat schuiven tijdens het bewegen, want ook dat kan voor irritatie zorgen.

Multi sport harnas Dragråttan

De voorkeur gaat echter uit naar een echt sport tuig. Een tuig dat je kunt gebruiken voor meerdere sporten of voor specifiek hardlopen met je hond. Deze tuigen zijn goed aangepast op het lichaam van de hond, zodat deze er geen last van hebben met bewegen. Deze tuigen blijven ook netjes op hun plek zitten, ook al loopt je hond naast je. Het multi sport harnas van Lily heb ik gekocht voor canicross, maar is ook geschikt om mee hard te lopen.

Lily met veiligheidshesje en lichthalsband na een hardloopsessie in het donker/schemer

Veiligheidsmaatregelen

Ga je in het donker of de schemering lopen? Zorg er dan voor dat jij en je hond goed zichtbaar zijn. Laat niemand schrikken dat je opeens uit het niets opduikt. Zorg dus voor verlichting voor jou en je hond en draag iets dat opvalt, zoals een veiligheidshesje.

Waar hardlopen met je hond?

Als je gaat hardlopen met je hond dan is het belangrijk dit te doen op een plek waar je hond onverhard kan lopen. Harde ondergronden zijn niet goed voor je hond zijn gewrichten. Honden hebben namelijk geen schoenen met demping zoals ons. Pas ook erg op met asfalt, want dit kan voor schade aan de voetzolen van je hond zorgen.

Als het kan, dan kun je het beste gaan hardlopen met je hond in het bos of tussen akkerlanden door.

Is dat geen optie voor je? Ga dan op plekken lopen waarbij je je hond in de berm kan laten lopen. Zo loop jij verhard en je hond onverhard en kunnen jullie toch nog samen hardlopen.

Let er goed op dat je hond altijd aan de kant van de berm loopt. Jij blijft altijd tussen je hond en andere voorbijgangers in lopen voor de veiligheid.

Conditie opbouwen

Honden zijn van nature sprinters en geen lange afstandslopers, dus het is belangrijk dat de conditie van je hond goed wordt opgebouwd om blessures te voorkomen. Ook voor mensen is het belangrijk om de conditie langzaam te verbeteren. Vaak willen mensen te snel te ver hardlopen, waardoor ze blessures oplopen.

Begin dan ook met interval training. Zoek bij voorkeur een schema op die je kunt volgen en houd je hier netjes aan, ook al gaat het je makkelijk af. Je kan het beter een tijdje te makkelijk hebben dan dat jij en je hond blessures oplopen. Zelf heb ik onze condities opgebouwd bet de mobiele app C25K.

Om de conditie op te bouwen kun je 2 tot 3 keer in de week gaan hardlopen. Ga niet elke dag, zodat jullie lichamen de tijd hebben om bij te komen en herstellen. Ga ook niet maar 1 keer in de week, want dan is het verbeteren van de conditie er moeilijk. Met 1 keer in de week onderhoud je deze alleen maar.

Wil je de afstand gaan vergroten? Doe dit in kleine stapjes. Ga elke week maar 10% verder dan die week daarvoor. Ook zo bouw je langzaam op en voorkom je blessures. Je zal anders niet de eerste zijn die te enthousiast aan de slag gaat en “opeens” last krijg van van alles en nog wat.

Warmup

Niet alleen jij moet een goede warmup doen voordat je gaat hardlopen, maar je hond ook. Doe de warmup met voorkeur voordat je je hond zijn hardloop tuig aan hebt gedaan, zodat hij niet al te enthousiast word. Is dat niet handig voor je? Doe hem dan ook een halsband om en doe de lijn hieraan als je de warmup doet. Dat is wat ik zelf ook doe. Aangelijnd aan de halsband betekend niet sporten. Pas als ze wordt aangelijnd aan haar tuig, dan is het tijd voor actie. Dit doe ik voor zowel de warmup als cooldown.

Wandelen

Begin gewoon lekker met je hond uit te laten. Geef hem de tijd om te poepen en plassen, zodat hij dat tijdens het hardlopen niet gaat doen. En zo worden jullie spieren ook al wat warmer door het lopen. Het is voldoende om hier 5 tot 10 minuten voor te nemen. Ga in deze tijd ook alvast kleine stukjes hardlopen. Het doel is om alvast lekker wakker te worden. Het brengt de doorbloeding op gang, zet de hart en longfunctie aan en spreek het uithoudingsvermogen aan.

Oefeningen doen

Hierna laat je je hond wat oefeningen uitvoeren. Dit is om het zenuwstelsel en de spierspanning te optimaliseren. Om je hond de bewegingen te laten maken kun je hem lokken met wat lekkers. Geef niet te veel eten, want het is niet goed om je hond met een volle maag te laten hardlopen.

Laat hem met zijn neus naar zijn ribben gaan. Doe dit voor zowel de rechter als linkerkant. Laat hem zijn neus ook helemaal naar zijn tenen brengen en omhoog de lucht in. Nu is het tijd voor rondjes draaien, die zit linksom als rechtsom. Hierna laat je je hond een stukje achteruit lopen. En als laatste laat je je hond een aantal keren zitten en weer staan. Omdat hardlopen niet zo intensief is als canicross is elke oefening 1 keer doen vaak wel voldoende.

De eerste keer/keren

Oké, nu ben je eindelijk klaar om echt te gaan hardlopen met je hond. Maar bereid jezelf er alvast op voor dat het kan zijn dat je de eerste keer of zelfs eerste paar keren niet echt zal gaan hardlopen.

Veel honden worden namelijk dol enthousiast als je eenmaal gaat hardlopen. Ze vliegen voor je uit en gaan aan de lijn trekken. Of ze denken dat je wilt spelen en gaan je voor je voeten lopen en proberen te stoppen. Je moet je hond dus eerst netjes leren mee lopen.

Wat je doen als je hond als een gek begint te sprinten

Wanneer jouw hond als een speer vooruit wilt schieten, dan stop je direct met hardlopen en ga weer normaal lopen. Als je hond weer kalm is probeer je het opnieuw. Blijf dit herhalen tot je hond rustig mee loopt met het hardlopen. Dit kan een tijdje duren, maar je hond zal na een tijdje wel doorhebben dat als hij zich zo gedraagt dat het leuke rennen samen stopt. Om toch nog leuk samen te kunnen rennen moet hij zijn gedrag dus aanpassen. En aangezien hij blijkbaar heel graag met jou wilt rennen, zal hij naar verloop van tijd rustig met je mee hardlopen.

Wat te doen als je hond er een spelletje van maakt

Gaat je hond je voor de voeten lopen en proberen te stoppen? Dan kun je ten eerste eens kijken wat er gebeurt als je de methode van het te hard rennen gebruikt. Het kan zijn dat je hond dan stopt. Maar het kan ook zijn dat je hond er juist mee doorgaat, want zijn doel van jou stoppen is gelukt.

In dat geval kun je er voor kiezen om je hond gewoon te negeren en door te blijven lopen. Dus niet naar je hond kijken, niks zeggen en je alleen focussen op het hardlopen. Na een tijdje doorlopen zal je hond inzien dat je helemaal niet met hem speelt en dat wat hij probeert geen nut heeft. Dit is de methode die ik met mijn hond heb gedaan. Na verloop van tijd wist ze ook dankzij de context (kleding in dit geval vermoed ik) wanneer ik nou wel met haar een het ouwehoeren was en wanneer we gingen hardlopen. En dus hoe zij zich diende te gedragen. Pas wel op met deze methode, want sommige honden kunnen eerst nog erger in gedrag worden en wellicht zelf hun bek gebruiken.

Als je hond eenmaal door heeft wat de bedoeling is, dan kun je aan de slag gaan met je interval trainingen uiteindelijk gewoon lange stukken aan een gaan hardlopen met je hond.

Cooldown

Ben je klaar met je ronde? Dan is het tijd om het tuig uit te doen of je hond aan te lijnen aan de halsband. Met de cooldown ga je de hartslag en ademhaling van je hond weer terugbrengen op een rustig niveau. Dit zorgt er tevens ook voor dat je hond mentaal weer tot rust komt.

Voor de cooldown begin je weer met rustig lopen. Doe dit voor zo’n 10 minuten en laat je hond ook tussendoor snuffelen en zijn behoeften doe als dat nodig is. Je kan je hond ook nog eventjes rondjes laten draaien. Doe dit zowel linksom als rechtsom.

Commando’s aanleren

Om echt fijn samen te kunnen hardlopen is het fijn dat je hond weet waar je heen wilt gaan en wat de bedoeling is. Om te voorkomen dat jullie over elkaar heen struikelen en dat je hond per ongeluk in de lijn hangt is het verstandig om je hond wat commando’s aan te leren.

Geef aan te dat jullie gaan afslaan door bijvoorbeeld de commando’s “links” en “rechts” te gebruiken. Dit leer je je hond aan, door vlak voordat jullie gaan afslaan het commando te gaan zeggen. Na verloop van tijd zal je hond de link gaan leggen en afslaan wanneer jij het zegt.

Het is ook mogelijk om commando’s te gebruiken om je hond te laten weten dat jullie gaan beginnen met hardlopen, juist terug gaan naar een wandelend tempo, stoppen met hardlopen en een ander tempo gaan lopen. Ook hierbij zeg je het commando vlak voordat je gaat uitvoeren wat je wilt.

Je zou bijvoorbeeld de onderstaande mushing commando’s kunnen gebruiken:

Go!/mush!/hike! : Het vertrek commando
Haw: links
Gee: rechts
Easy: Rustiger gaan lopen
Whoa! : Stoppen

Er zijn nog meer mushing commando’s, maar die zullen niet zo snel interessant zijn voor het hardlopen met je hond.

Tips

Ik laat je natuurlijk nog niet op pad gaan zonder je eerst nog tips te geven om nog fijner, beter en veiliger te kunnen hardlopen met je hond.

  • Ten eerste is het belangrijk dat je niet gaat hardlopen met je hond boven de 15 graden. Bij sommige honden kun je doorgaan tot 20 graden, maar wees tussen de 15 en 20 graden heel voorzichtig en pas goed op. Oververhitting ligt op de loer als je bij te hoge temperaturen gaat hardlopen met je hond. Pas ook heel goed op met de zon. Ga op warme dagen heel vroeg in de ochtend of laat in de avond hardlopen, wanneer het niet te warm is.
  • Tijdens het hardlopen is het belangrijk dat je hond in een draf loopt. Dit is het meest natuurlijke voor je hond. Sukkelt je hond wat mee, dan gaan jullie niet snel genoeg. Moet hij is galop om mee te komen, dan moet je een tandje zachter gaan. De draf is het minst belastend voor je hond en is een mooie symmetrische gang voor het opbouwen van de spieren.
  • Laat je hond niet vlak van te voren eten. Dit kan ervoor zorgen dat je hond moet braken tijdens het hardlopen en in het ergste geval kan het zorgen voor een maag torsie.
  • Neem bij lange afstanden pauzes voor je hond. Bij welke afstand je dit precies moet doen is afhankelijk van je hond. Je kan als leidraad in gedachten houden dat bij de uithoudingsvermogenproef voor honden er 2 pauzes worden genomen in een parcours van 20 km waarbij de hond naast de fiets loopt in een tempo van 12-15km/u.
  • Vergeet na elke hardloop ronde niet de voetzooltjes van je hond te checken. Bij het sporten met je hond loop je altijd het risico dat de kussentjes beschadigen of dat er iets tussen de teentjes terecht komt. Wanneer dat het geval is kun je niet sporten met je hond totdat de pootjes weer goed zijn.
  • Het is belangrijk om je telefoon met je mee te nemen in het geval van een noodgeval. Zo kun je altijd iemand bereiken als er iets met jou of je hond aan de hond is. Daarnaast kun je je telefoon gebruiken om jullie workout mee op te nemen en je progress in de gaten te houden. Mijn favoriete app daarvoor is Runkeeper.
  • Doe geen oordopjes in tijdens het hardlopen met je hond. Maar blijf in contact met je hond en je omgeving. Vind je hardlopen nou echt afschuwelijk zonder muziek en kom je zonder muziek nou echt niet in een goed ritme? Doe dan één oordopje in en niet twee. Zo heb je toch je muziek, maar hoor je je omgeving stukken beter en blijf je beter in contact met je hond. Dit is de optie die ik zelf ook doe.

Veel succes en plezier met het hardlopen met je hond! Ik hoop dat alles lukt en anders kun je altijd een reactie hieronder achterlaten.

Een reactie op “Hoe leer ik mijn hond mee hardlopen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *