Veel mensen hebben mij wel trucjes met mijn hond zien doen en vinden dat gaaf om te doen. Maar als het op hun eigen hond aankomt wordt er vaak gedacht dat de hond geen trucjes kan leren. Is die aanname wel correct? Wanneer weet je nou of jouw hond wel of niet geschikt zal zijn voor het aanleren van trucjes.
Hieronder zal ik een aantal dingen bespreken die belangrijk zijn om in gedachte te houden als jij je hond trucjes wilt gaan leren. Maar ze komen ook heel goed van pas als jij een ras zoekt waarmee je trucjes kunt gaan doen. Let wel op dat dit redelijk zwart-wit is. Er zijn uitzonderingen. Zo zijn er honden die er in theorie voor in de wieg gelegd zijn, maar waarbij het niet lukt. Daarnaast zijn er honden die tegen alle verwachtingen in een mooi repertoire aan kunstjes kennen.
Waar is het ras voor gefokt?
Als aller eerste gaan we kijken naar het ras en wat er nou voor geschiedenis en gedachte achter het ras zit. Hierdoor krijgen we een beeld of de hond geschikt is om trucjes te leren.
Elk hondenras is namelijk gefokt met een bepaald doel voor ogen.
Hieronder zal ik wat voorbeelden geven om duidelijk te maken waar je op moet letten als je een ras onder de loep gaat nemen.
Border collies zijn gefokt om het vee bij elkaar te drijven en naar de gewenste plek te brengen. Tegenwoordig wordt de Border Collie in veel honden sporten gebruikt en kan daar zijn energie ook goed in kwijt. Ze werken graag met de baas samen.
Hollandse herders werden vroeger gehouden om het vee te hoeden, zij zorgen ervoor dat het vee niet op verboden gebied kwam. Na het grotendeels verliezen van zijn werk werd hij vervolgens veel ingezet in verschillende hondensporten en als politiehond, douanehond en reddingshond en nog een enkele keer als veedrijver. Het is een ras dat graag met zijn baas samen werkt.
Bouviers zijn ook veedrijvers die werden gebruikt om koeien naar de markt of het slachthuis te drijven en om de kudde te bewaken en samen te houden. Daarvoor heb je dus een robuuste, sterke, snelle hond nodig die zelfstandig kan werken. Later werd het ras gebruikt als politiehond, legerhond en waakhond. Tegenwoordig worden ze ook veel als huishond gehouden. Het is een ras dat gehecht en trouw is aan het gezin
De Stabijhoun (beter bekend als Friese stabij) is een veelzijdige werkhond die werd ingezet voor het vangen van mollen, bunzings en andere ongedierte. Daarnaast hielp hij ook bij de jacht en bewaakt het erf. Tegenwoordig wordt hij vooral als gezelschapshond gezien die nog steeds veel beweging nodig heeft. Het is een ras dat gevoelig en gehecht is aan zijn gezin is, maar ook zelfstandig en soms eigenwijs.
Waar je op let en wat het voor gevolgen het heeft
Als je goed hebt opgelet heb ik bij elk ras beschreven wat de originele taak van het ras was en wat het tegenwoordig veel doet. Daarnaast heb ik ook benoemd of het ras graag met de baas werkt of een sterke band heeft met de familie.
Door te kijken naar deze aspecten wordt het al snel duidelijk of jouw hond genetisch gezien geschikt is om mee samen te gaan werken en dus trucjes te leren. En wat zijn natuurlijke behoefte en neigingen zijn.
Een ras dat altijd veel zelfstandig heeft moeten werken zal minder snel geneigd zijn om samen trucjes te gaan doen. Maar dit betekend niet dat het niet mogelijk is. Ook bouviers en stabijhouns die gewend zijn om zelfstandig te werken kan je een hoop trucjes leren. Geloof je me niet? Kijk maar eens op YouTube voor voorbeelden. OW zelfs een Basset Hound kun je wat trucjes leren!
Ook heeft het originele fokdoel invloed op de snelheid die je hond zal laten zien in de training. Een Border Collie die op elke kleine beweging van de schapen en handler moet reageren en snel een schaap moet kunnen halen dat van de kudde is losgebroken, zal sneller zijn opdrachten uitvoeren dan een kudde bewakingshond die de hele dag rustig de boel moet overzien en alleen in actie springt wanneer dit echt nodig is.
Maar ook met een tragere hond kun je prima trucjes doen, alleen gaat het wat langzamer.
Trage honden hebben vaak ook minder concentratie en zullen sneller verveeld raken van veel herhalingen. Houd je trainingen dus kort en afwisselend.
Hoe zit jouw hond lichamelijk in elkaar
Net zoals dat niet elk mens dezelfde bouw heeft, heeft ook niet elke hond dat.
Een persoon met een lang en slank figuur zal hoogstwaarschijnlijk langer en sneller kunnen hardlopen dan iemand met een compacter en gespierder lichaam. Maar die zal op zijn beurt weer een stuk sterker zijn na verwachting.
Een windhond zal een beagle er zonder twijfel uitrennen. Een teckel kan onder een lager voorwerp kruipen dan een Duitse dog.
Maar wat heeft dat te maken met je hond trucjes leren vraag je je wellicht af.
Dat is eigenlijk heel makkelijk. Van een Chihuahua hoef je niet te gaan verwachten dat hij door je armen springt wanneer je rechtop staat en bij een Leonberger zit jij er zelf waarschijnlijk niet op te wachten dat hij op je rug springt.
Maar gelukkig kan je wel een hele hoop trucjes aanpassen op jouw hond. Houd je armen lager, zodat je Chihuahua er wel doorheen kan en laat je Leonberger ergens anders op springen of laat hem rechtop tegen je schouders aan staan..
Kijk ook even naar de gezondheid van je hond. In het geval van lichamelijke gebreken dien je hier uiteraard rekening mee te houden.
Wat motiveert je hond
Ga jij graag naar je werk voor een high five aan het einde van de dag? Of ga je heen omdat je aan het einde van de maand je loon krijgt? En wat doe jij liever, iets dat perfect bij jouw karakter en lichaam past of iets dat een ander vind dat jij moet doen?
Voor honden geldt dit ook. Ze doen niet dingen puur en alleen om jou maar blij te maken. Ze doen het om er zelf beter van te worden. En ja de ene hond is ook gewoon graag aan het werk en krijgt veel voldoening van een enthousiast baasje en de ander is pas happy als je een biefstuk voor zijn neus houd.
Wat een hond motiveert is bij elk individu weer anders. Zo is mijn hond gek op eten en spelen. En een andere hond maak je blij als hij even mag graven of in de sloot springen. Dat zijn niet de meest ideale manier om een hond te belonen, maar het is wel mogelijk. Je hebt er alleen stukken meer geduld en creativiteit voor nodig.
Dus als jij je hond iets wilt leren is het belangrijk dat je hem beloond met iets dat hij leuk of lekker vind. Je hond trucjes leren met alleen een aai zal er in de meeste gevallen niet in zitten.
Zie het maar zo. Als jantje gek is op zure matten en jou er een wil geven omdat je je werk zo goed hebt gedaan, dan ziet jantje dit als iets positiefs. Maar als jij zure matten afschuwelijk vindt dan is het voor jou helemaal geen beloning.
Conclusie: dat jij iets ziet als een beloning, betekend niet dat je hond dat ook zo ziet. Beloon je hond dus met iets waar hij echt blij van wordt.
Maar ga ook geen dingen doen met je hond die hij echt niet leuk vind. Als jouw hond bang is voor water of er gewoon niet enthousiast van word dan is dock diving wellicht niet de sport voor jullie. Heeft jouw hond totaal geen behoefte aan iets samen doen en is hij het liefste altijd alleen, dan is trucjes doen wellicht toch niet wat voor jullie.
Conclusie
Bijna elk ras kan wel trucjes leren. Hoe snel je hond het zal leren en hoe snel de uitvoering is, is weer een ander verhaal. Wees je wel bewust van de ras eigenschappen van jouw hond, zodat je de lat niet te hoog legt en niet teleurgesteld zal zijn.
Heb geduld met het ene ras en blijf niet te lang bij een stap hangen bij het andere ras.
Houd ook rekening met het lichaam van je hond, want niet alles zal mogelijk zijn. Ga er wel creatief mee om, zodat je alsnog leuke dingen kunt doen.
Niemand houd er van om werk voor niks te doen dus houd je hond gemotiveerd om trucjes te doen door hem geschikte beloningen te geven.
Durf jij het aan om je hond trucjes te gaan leren? Laat je begeleiden met mijn e-boek 40+ honden trucjes en abonneer je op mijn YouTube kanaal.